Zolee és a szoftver

Elérkezett a Hegyalja fesztivál harmadik napja és a hírverésben hallható szlogen itt nyerte el igazi értékét: igazi fesztivál, igazi arcoknak. Előző posztunkban említést tettünk Ganxta Zolee-ról, így természetes, hogy a fő ívét az ő produkciója adja mai beszámolónknak. A fesztiválokon a legnehezebb feladatot a napfényben koncertezés jelenti a fellépőknek. Az ország fenegyerekeinek is délután fél ötkor kellett felpörgetni, az egyébként nem kevés érdeklődőt.

DSC_0103

A brigád létszáma a közelmúltban két főre csökkent az ötről, így Ganxta Zoleenak már csak egy társa maradt a színpadon, Big Daddy Laca személyében. Az előző állítás azért nem teljesen igaz, hiszen Ganxtáék egy dologban kőrözik le szinte az összes magyar rapbandát, ez pedig a kőkemény rockzenekar, amit felvonultatnak a koncerteken. Az odamondós, telepi, de mégis a legrock’n’rollabb fajtáról beszélünk. Így a műsor egyfajta crossover jelleget kapott a Hegyalján is, nem kis örömére a rockereknek és rappereknek. A tracklist egyértelműen a klasszikusokra épült, volt minden alap sláger a 90-es évekből, Valóvilág, Ki a fasza gyerek és csápoltatós Keleti oldal – Nyugati oldal is. A koncertszámok között persze akadt fűszer is, többek között a Rage Against The Machine klasszikusa a Killing in the name, amit Zoli vicces angolsággal, de kétségtelenül teljes hitelességgel adott elő. Kétségtelenül a magyar könnyűzenei élet ikonjait láthattuk a nagyszínpadon, ezt jól jelezte a közönség összetétele is,  amely teljesen vegyes korosztályokból tevődött össze és mindenki jól is érezte magát. Soha rosszabb délutáni idősávos koncertet tehát.

DSC_0105

Nem csak koncerten jártunk tegnap, mert belebotlottunk egy igazán érdekes dologba is a fesztiválon!

Ilyen volt a Leopoly-stáb standja a Karriergyár sátorban, akik egy új szoftvert promóznak idén nyáron. Hogy mi is ez, arról Andrássy Dánielt kérdeztük: „A Leopoly a digitális alkotás egyszerű és közösségi élményét adja. Azért hoztuk létre, hogy az organikus 3D modellezés és a digitális alkotás minél több ember számára elérhető és megosztható legyen. Ez a szoftver egy teljesen web-alapú, egyszerű 3D modellező – vagy, ahogy mi hívjuk gyurmázóeszköz,  ami a szórakoztató, közösségi alkotóélmény elérését célozza. A felhasználók által alkotott objektumok a szerverre menthetők, mások által továbbgyúrhatók. Mi azt várjuk, hogy a Leopoly közösség azokat a munkákat emeli ki és fejleszti tovább, amikben lát potenciált és azokat veti el amik „használhatatlanok”. Ezt a folyamatot stílszerűen evolúciós modellezésnek hívjuk, aminek eredménye lehet egy-egy összetett, kreatív közös alkotás.”

DSC_0272

A technológia kapcsolódó iparága a 3D nyomtatás. A Leonar3Do gyakorlatilag a legegyszerűbb eszközt kínálja a felhasználók számára, hogy 3D-ben nyomtatható virtuális objektumokat alkothasson, vagy melévő modelleket szabjon személyre könnyedén és gyorsan.

Az utolsó előtti napon tehát kiderült, hogy érdemes élni a Hegy’ kulturális programjaival is, de azért az ember egyértelműen a zene és a bor miatt érkezik ide.

Képek: Marczel Szabolcs

Written by: