Tibi bácsi vagyok, de hódítani akarok

EFOTT 2013 péntekig

Péntekre megkerültek azok a hányatatott sorsúak is, akiket a munka az előző napokon még a betonflaszterhez vagy a sötét monitorhoz láncolt, így arányosan növekedett a sörszerzéshez szükséges idő és a koncerttér is egyre zsúfoltabb lett. Még inkább fesztiválosodunk.

IMG_1943

Ám, ennek ellenére nagy pozitívum, hogy a zuhanyzó és a mosdók nem váltanak ki különösebb viszolygást az emberlányából még így a negyedik nap reggelén sem, a Balaton-part pedig már csak azért is hálás helyszín, mert nem kell mobilzuhanyzókban nyomorogni. Persze, azért a reggeli tusolásért ki kell állni egy fárasztóbb sort, de akinek ráér délután a jeges-vizes fürdő, annak ez az idő jelentősen lecsökkenhet.

Nem úgy, mint a bolti sornál. A CBA körülbelül 10-15 perc sétányira található, ahol reggelente tízesével engedik be a zsömle vadászokat, de legalább, mikor bejutsz nincs tumultus és nem idegbajosak az eladók. Viszont a bejutásnál örülnénk, ha nem az egyre csak érkező hátizsákosokkal kéne sorban állni, hanem lenne egy gyorsítósáv a bentlakóknak, mert annyira nem mókás végigvárni, amíg húsz ember táskáját végigtaperolják, amíg te egy övtáskával rohangálsz csak.

IMG_2076

Ha a Balatonban annyira nem is érdemes fürdeni, a partot ellenben sokan választják józanodó helyszínnek, ahol kétfelől is üvölt a zene, így fejforgatással eldönthetjük, melyik csatornára hangolódunk inkább.

Az Amerikai Nagykövetség sátra és a Durex stand konkrétan a törölközőn fetrengő emberek mellett van, így a Nagykövetségnél okosan, kvízekkel, térkép kirakóssal üthető el az idő, frizbiért, tollért, hátizsákért játszhatunk, míg a Durexnél póz kiforgatós játék van, ahol az imitálásért cserébe szintén csupa hasznosság kapható, de legalább adnak mellé óvszert is. A kis piros Emergency Boxokat egyébként lépten-nyomon osztogatják, így legalább kevesebben fognak vasárnap reggel bepánikolni…

Szerencsére a konstans fázás is alábbhagyott péntekre, bár míg délután helyenként elég volt a fürdőruha, öt körül, az első koncertek idejére már természetes adaléknak számítottak a pulóverek.

A korai, fél ötös időpont ellenére egész szép tömeg gyűlt össze a Rauch Arénában, hogy megnézzék az Euróvíziós tizedik ByeAlexet, az ország hipsterét és reménységét. A közönségben nem volt nagy mozgás, de a számok végén volt üdvrivalgás. ByeAlex kicsit olyan volt, mint egy kamasz zenekar vezére: dögös, megmondó frontember szeretne lenni, de mindez még egy kicsi félszegséggel párosul. Különösen fokozta ezt a kamaszos hangulatot a farmermellény-rövidnadrág-baseballsapka kombó.

Az agyonjátszott Csókolomot viszont meghitt énekkar kísérte, a Messzirőlt pedig fejrázós vastaps. A közönség vizsgáztatókból, puszta érdeklődőkből és őszinte rajongókból állt, ezzel úgy tűnt ByeAlex is tisztában van és a Charlie átdolgozást már úgy konferálta fel, hogy: „már korábban előadtuk és vártam is, hogy fel fogok kerülni Napiszarra. Ettől függetlenül kurvára szeretjük, úgyhogy elő is fogjuk adni!” És elő is adták, jól.

IMG_2102

Habár az árak egész elfogadhatóak, azért itt is virágzik a külhoni ivászat, így a kocsiknál külön Renault mulatós diszkó vagy Zsiguli technó party szórakoztatja a csomagtartóból italozókat, míg a bejárat előtt élőzenés mulatság keveredett, aminek főhősei egy szaxofonista lány és egy kongás srác voltak.

Így esett meg, hogy a gyarló ember elnézte a programfüzetet és a Punnany Massifra csak fél órás késéssel érkezett. Punnanyéknál egyre több kéz lendül a magasba, ha tudják a szöveget, ha nem.

„Szabadság, egyenlőség, testvériség, jelszó” és ahogy telnek a hónapok egyre jobban terjed az emberek fejében a Punnany-univerzum, így most már nem csak a Kopóggyá himnusz vagy az Élvezd alkalmas arra, hogy spontán orgazmust okozzanak vele a közönségnek és remélhetőleg a F-E-L lemezek következő darabjai is hasonló üdvrivalgást váltanak majd ki a közönségből.

IMG_1960

Több kép a facebookon

Sajnos pénteken tetőzött a szokásos fesztivál átok, amikor három-négy kihagyhatatlan zenekar koncertezik ugyanabban az időpontban, így a Punnany Massif- Intim Torna Illegál—Bohemian Betyars csapda áldozataként az Intim Torna Illegálnak már csak a búcsúszámát csíptem el és a búcsúszavakat: „Vágjatok lyukat a kádba a mennyország kapujába és intim tornázzatok a fesztivál végéig, ki-kivel akar”.

Őket a Carbonfools követte, akik az Alma együttes utáni legkirályabb születésnapi dal szerzői, de azon túl hálistennek még sok egyéb dalnak is, mint például a koncertzáró Sunset, ahol szakrális szentséggel emelték magasba a gitárosok hangszerüket, míg a közönség imádó pillantásokkal követték, majd annak újbóli megszólalásakor újra ugráló tombolás mámorban tört ki.

És legyen itt akármilyen dj és legalább négy dj sátor éjfél után, a legnagyobb tömeg és a legnagyobb buli Tibi bácsinál van, ahová éjfélkor a fiatalok elvándorolnak, hogy újraéljék szüleik kamaszkorát és helyenként saját kínos tinédzser éveinket miközben teljes odaadással üvöltjük sok más sorstársunkkal, hogy Kozmix a házban, majd világsztároknak kijáró tapssal és tisztelettel fogadjuk Tibi bácsit a hajnali bulik megmentőjét.

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.