Szotyi van a zsákban – Majkáék a Hegyalján

A Majka-Curtis-BLR – triót nem kell bemutatnunk senkinek, hiszen még az is hallott róluk, akitől teljesen távol állhat a munkásságuk. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy mit tud a Belehalok, a több mint 20 milliós Youtube-nézettség és a lakótelepi gengszter hip-hop élőben. Kíváncsiságunkat az is fokozta, hogy kicsit szokatlannak tűnő közegben, élőben a Hegyalja – rock – fesztiválon kellett számot adni tudásukról.

DSC_1001

A koncert éjjel 1 órára volt kiírva, és ekkor már meglepően megtelt a Bomba Party sátor. Előkerültek a metálos tömegből a baseball sapkás fiatalok. Húsz perc késéssel jelent meg a színpadon a három úriember, és bele is kezdtek, ha nem is a húrok tépésébe, de a potméterek helyes beállításába – ez még csak mikrofon próba. Egy hosszú intrót követően kezdődött el ténylegesen a buli. Majkáék színpadnak nem mondható kifutón mozogtak. Ez nem is volt baj, különleges atmoszférát biztosított a helyszín a performansznak, ami mellesleg egyszerű félplaybackre szövegelés volt. Rögtön az első számok között hangzott el a méltán híres Belehalok, amit annyira azért senki sem unt még meg, hogy ne kísérje lelkes énekléssel a srácokat. Meglepő pozitívum, hogy nemcsak a slágereket ismerték a jelenlévők, hanem minden számot, tehát az emberek nagy része célzottan érkezett a koncertre, bár biztos voltak, akik csak kíváncsiságból/érdeklődésből voltak ott.

DSC_0898

Kifejezetten meglepő dolgokat nem hozott a produkció, de a műfaj kedvelői nem is várnak többet az egésztől, mint jó bulit és csápolást, az pedig kétségtelenül megvolt, és egy percig se unatkozott az ember. Mégiscsak három igen karakteres személyiségről van szó, akik lekötik az ember figyelmét zenétől függetlenül is. És milyen jó, hogy hárman vannak! Ez jut az ember eszébe, ha azon gondolkodik, mitől teljes és egész a produkció. Persze egyénileg is tudnak bulit csinálni a rap fenegyerekei. Erre volt példa, hogy BLR legújabb számát, a Blablablát, ami nem sokkal a fesztivál előtt került ki hivatalos videoklippel, végig nyomta a közönség nagy örömére, hiszen arcpirítóan nagy hepajt kerekített ezzel. Látszott a színpadon, hogy élőben is zsigerből lehozzák magas színvonalon az összes számot. Nem azok a fajta sztárocskák, akik megijednek a mikrofontól, és ezzel egyetemben a felesleges sztárallűröket is hanyagolják. Furcsa pozíciót foglalnak el a magyar poppiacon Curtisék, de ezen a koncerten egyértelműen kiderült, hogy bárhol, bármikor, bármilyen közegben megállják a helyüket. Sokan elmennek megnézni őket, és „minőségi” közönségük van egy ilyen helyen is, mint például a Hegyalja. Sőt, lehet itt még jobban igaz ez, mint egy populárisabb rendezvényen.

DSC_0975

Összességében tehát kellemes csalódás volt élőben látni a Majka-Curtis-BLR – formációt, még akkor is, ha volt egy kis hakniszaga a fellépésnek,de Ganxta Zolee-ékon kívül nem sok olyan hip-hop banda van Magyarországon, ami lemezen és élőben is, meg úgy egyáltalán képes maradandót alkotni. Ha vissza fogok emlékezni az idei Hegyaljára, akkor az ő koncertjük biztos eszembe fog jutni, és nekem ez már ebbe a kategóriába tartozik.

Képek:

[portfolio_slideshow id=10257]

Fotók: Marczel Szabolcs

Written by: