Támadnak a szintik – We Are Rockstars-lemezkritika

Pörögnek az események a WAR háza tájékán, az ő zenéjük megy a kedvenc fogroncsoló italunk reklámja alatt a TV-ben, első korongjukat (Let It Beat) Fonogram-díjra jelölték, a Recorder.hu-n pedig már hallgatható a kreatív módon elnevezett Second című második nagylemezük. A valamiféle electro-indie-rockot játszó csapat fogyasztható és változatos anyaggal rukkolt elő, az előzőhöz hasonló, ám kicsit diszkósabb ütemekkel, még szerelmesebb dalszövegekkel.

A szintetizátorok az első néhány számban zúdulnak ránk a legnagyobb mennyiségben. A frontember, Ligeti Gyuri a Recordernek elmondta, hogy a legtöbb számötlet a billentyűs Szijjártó Tamás érdeme – így már mindent értünk. Nos, hogy a második nóta, a Love Hate egyik sorával éljek, ”It’s a little more than you can take”. Tudom, hogy a 21. században vagyunk, és a WAR-nak is jól áll, hogy a rockzenét elektronikus hangzásokkal dúsítják fel, de itt ezt egy kicsit túlzásnak érzem. Több helyen szívesen hallanék inkább basszusgitárral elpengetett mélyeket, vagy vinnyogtatás helyett egy dallamosabb szólót, mint ami a Can’t Stayben van. De ez csak az első pár nótára jellemző, a keserű szájíz nálam itt véget is ér, ezután csak simogatja a fülemet a Second. Itt van például az előbb említett dal, az „Elhagyom a várost” modern átgondolása, a lemez egyik legfeelingesebb darabja. Látom magam előtt Ligeti Gyurit, ahogy szülővárosában egy utolsót beleszív a cigijébe, s a csikket a városra pöccintve felül a pesti vonatra.

Coke reklám a WAR-ral

A legfeelingesebbet követi a legfülbemászóbb nóta; Like A Rockstar. Megjelenése előtt a srácok kiraktak egy mókás, játékszintis verziót a facebook-oldalukra, már akkor azon kaptam rajta magam, hogy egész nap a refrénjét énekelgetem. Lágy, akusztikus mátépéterezés kíséri a sorokat, az ominózus refrén pedig megfogalmazza minden rockzenész álmát: a koncert végén csak ennyit mondani: „Köszi, szevasztok!”, aztán irány a bárpult – mindezt egy életen át.

Több dal érezhetően szerelmi hátszéllel jött létre. A Paperbacks On The Shelf motorja a bizonytalanság, a refrén szerint költőnk a remény és a kétségbeesés küszöbén billeg, de a zene egyértelműen a sötét oldal felé húz. A Sit And Wait már egy fokkal reménytelibb hangulatú bizakodás, ahol az én olvasatomban nem is a szöveg, hanem az egyszerű, de remekül kigondolt gitárszóló jelenti a szerelmi vallomást. A lemez első slágere, a Magasban (kislemezként is megjelent, klip is készült hozzá) átkarolja és égbe röpíti a leányt, aki nem találta meg szíve társát. Ez a zenekar első magyar nyelvű dala, de a lemezen csak az angol verzió, a Gorgeous One szerepel.A szerelmi vonal és talán az egész Second „legje” a Without You I’m Nothing, ennek a szintik is baromi jól állnak. Az egész dalnak olyan nagy a súlya, mint a címének magának. Ha végre rájön egy szélesebb körű közönség, hogy a We Are Rockstars egy király banda, szívesen fogom mindenkivel együtt üvölteni a refrént koncerten. Készült ebből is magyar verzió, Én leszek minden címmel, de én maradnék inkább az angolnál. Ennél a stílusnál már annyira hozzászoktunk (legalábbis én) az angol nyelvhez, hogy magyarul nem nagyon lehet kiélvezni az ízét.

wearerockstars

Amikor elérkeztem a This Night This Morninghoz, a fejemet ösztönösen a vállaim irányába kezdtem döntögetni, pont úgy, mint apáink annak idején a dizsiben. Ez a pörgés a soron következő G.M.T.-vel gyorsan átvált merengős melankóliába. Teljesen ugyanaz a koncepció, mint az előző lemezen, a végére becsempészett a Rockstars egy lassú tempójú, mozaikszavas címmel ellátott kísérletezést. Itt megtudhatjuk, hogy Ligeti Gyuri milyen hosszan tud egy kitartott hangot énekelni. Ha már Ligeti Gyuri és a képességei, akkor meg kell említenünk egy korábbi rádiónyilatkozatát, amiben elmondta, hogy az összhangzattan tudománya közel áll hozzá. Beemeli ezt a tudományt a Second dalaiba is, amik egytől egyig patentos harmóniákkal vannak felszerelve. Magyarul ez annyit jelent, hogy egyszerre több szólam éneket hallunk főként refrénekben, és az így kialakult összhatás eufóniát okoz, tetszik nekünk.

Elnézést a sok ligetigyurizásért, de csak ő a frontember, na. Olyan világot élünk, hogy a nem mikrofon mögött álló zenészeket nem nagyon szokás emlegetni. De ott vannak ők is, és értenek a hangszereikhez. Nyugati színvonalú zenéjükhöz jó választás a nyugati-parti hangulatú albumborító is.. Rocksztárokat élőben az igazi hallgatni, WAR-koncerteket az alábbi helyszíneken és időpontokban látogathattok legközelebb:

Vekeri fesztivál, Debrecen – júnuis 21.

VOLT fesztivál, Sopron – július 4.

SZIN-en készült interjúnk itt olvasható

 

Written by: