Interjú a Képzelt Város zenekarral

 Hosszas „némaság” után, új énekessel lép színpadra a Képzelt Város szerda este az A38 Hajón, ahol végre nemcsak az új dalnok kilétére derül fény, de a készülő nagylemezről is felcsendül majd egy-két szám. A koncert után még FOO-n láthatjátok őket, majd stúdióba vonulnak, hogy elkészíthessék harmadik nagylemezüket. Győrffy Máté, a zenekar gitárosa és Kocsis Szilveszter, a banda basszusgitárosa mesélt a változásokról, a post-rockról és arról, hogyan születik egy jó dal.

Egyetemi bandából ma már egy jól működő, harmadik lemezükkel stúdióba készülő zenekar lettetek. Az elejétől fogva ilyen komolyak voltatok, vagy volt egy pont, amikor úgy döntöttetek, hogy komolyan csináljátok?

Győrffy Máté: Az elején is voltak álmaink, de akkor még tényleg csak egyetem melletti időtöltés volt a zenekar. A 2009-es év volt az, amikor komoly lett a dolog, és kialakult, hogy mi is lesz a zenekar igazából. Addig is alakult a dolog egy bizonyos irányba, de szerintem akkor találtuk meg a Képzelt Város zenéjét, amikor Gyöngyi belépett csellózni. Még ebben az évben megnyertük a PANKKK program első lemezes támogatását és meg is jelent az első nagylemez, a Mit nekem.

 A PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) az Oktatási és Kulturális Minisztérium célzott fejlesztési intézkedéseit tartalmazta. A PANKKK célja a kulturális esélyegyenlőség biztosítása volt, így például a vidéki klubhálózat életben tartása és az élőzenét játszó, amatőr zenekarok támogatása. 2009-ben pályázat útján a tehetséges zenekarok első nagylemezük készítését is támogatták. 2011-ben a parlament a program célzott támogatását megszüntette.

Máris elértétek azt, ami sok zenekarnak csak álom, hogy külföldön is rajonganak értetek. Ez minek köszönhető, hogyan jutottatok el a külföldi zenerajongókhoz?

Győrffy Máté: Magának a post-rocknak van egy nagyon aktív internetes bázisa. Amikor az első lemezünk elkészült, nagyon erős volt az a zenei blogoszféra, ahol megosztják az ilyen stílusban dolgozó zenekarok albumait. Egyszerűen annyi történt, hogy elküldtem negyven-ötven ilyen blognak, mindenhová felkerült a lemez és nagy sikert aratott. Egyáltalán nem zavarta őket a magyar szöveg, sőt tetszett nekik az egzotikussága. Azóta is rendszeresen hívnak minket Mexikóba vagy Indonéziába játszani.

 

 

Hallgasd meg a Képzelt Város korábbi albumait az oldalukon vagy töltsd le Bandcampről és támogasd őket

Akkor nem is gondolkoztok azon, hogy angolra váltotok a kedvükért, ugye?

Győrffy Máté: Ez eddig fel sem merült.

Itthon milyen a post-rock rajongói bázis, hogyan változott az évek során?

Győrffy Máté: Maga a post-rock színtér elég szűk, de létezik. Minket ennél szélesebb közönség hallgat. A true post-rockerek fanyalognak is néha, hogy túl populárisak vagyunk.

A post-rock rajongók számára mitől letettek túl populárisak?

Győrffy Máté: Például sokszor kaptuk meg azt, hogy túl sok az ének, legyünk inkább instrumentális zenekar. De mi sosem úgy írunk számot, hogy megfeleljünk valamilyen stílus kötöttségeinek. Mindig azt a zenét játsszuk, ami belőlünk jön, ami így hatunkból összecsiszolódik a végére. Aztán valaki azt mondja rá, hogy post-rock, valaki pedig azt, hogy alter, teljesen mindegy. De mivel sokak szerint post-rock, ezért mi is azt mondjuk rá. Szerintem ennek továbbrasincs túl nagy jelentősége.

Kocsis Szilveszter: Pont ezért szeretnek minket sokan, mindenkinek más tetszik meg a zenénkben. Valakinek az instrumentális részek jönnek be, valaki Gergő dallamos énekét szerette meg.

Győrffy Máté: Valahogy akaratlanul is mindig az underground és a mainstream határán egyensúlyoztunk, az utóbbin persze azért nem az Eurovíziót értem.

bwDSC_0276

Győrffy Máté és Kocsis Szilveszter gitárjáték közben

Hogyan képzeljük el az alkotói folyamatot?

Győrffy Máté: Az előző lemezen hárman írtuk a számokat, Marci, a másik gitáros, Gergő, a volt énekesünk, meg én. A harmadik lemezre ketten maradtunk a háromból, eddig úgy néz ki, hogy fele-fele lesz az arány.  Majdnem kész számokat hozunk próbára, de utána ezeket közösen átgyúrjuk. Szerencsére mindenkiből jönnek a jó ötletek. Az új énekesünk is nagy segítség, nagyon kreatív, már most érzi a zenénket.

A harmadik lemezről mit mondanátok el így elöljáróban?

Kocsis Szilveszter: Nagyon szeretem az új számokat, amiket most rakunk össze a próbákon. Hogy milyen lesz a fogadtatásuk, azt nem tudom. Reméljük, mindenkinek tetszik majd az új hangzás.

Győrffy Máté: A legfontosabb változás az új énekhang lesz. Minden zenekarnál nagyon kényes kérdés, hogy hogyan fogadja majd a közönség az újat. Gergő kilépésével a zongorajáték is kiesett, így az új számokban nagy szerepet kapnak Marci szerelmei, az analóg szintik. Az új énekesünk pedig gitározni is fog, úgyhogy súlyosabb lesz az egész történet. Ez így elmondva sok változásnak tűnik, de szerintem most sem lépünk le arról az útról, amin eddig haladtunk.

1v1DSC_0167 copy

Új felállásban a Képzelt Város, május 22-én élőben is láthatjátok őket az A38-on

Hogyan találtatok rá az új énekesetekre?

Győrffy Máté: Év elején oda jutottunk, hogy hirdetést adtunk fel, meghallgatásokat tartottunk, de sehogy sem találtuk meg, aki nekünk kell. Próbálkoztunk azzal, hogy öten maradunk és majd valamelyikünk énekel, de ezt elég hamar elvetettük. Az új énekes, Kovács Ákos a Marionette ID-ból régi jó barátom, tudta, hogy nem éppen jól alakulnak a dolgaink. Egyszer csak azzal keresett meg, hogy kisegít minket pár koncert erejéig, mert látta, hogy megvannak az energiák. Ha csak rajtunk múlna, működne ugyanúgy tovább a zenekar, de énekes nélkül mégsem megyünk semmire. Eljött pár próbára és ebből azóta az lett, hogy közösen írjuk az új lemez dalait, és már teljes jogú tag lesz a szerdai, A38-as koncert után.

Az előző két lemeznek és a honlapnak is nagyon szép az artworkje. Kíváncsiak lennénk arra, hogy vajon milyen lenne egy Képzelt Város klip.

Győrffy Máté: Már régóta tervezzük, hogy lesz klipünk. Több ember is dolgozott rajta, csak eddig még egyik projekt sem valósult meg.  Pont ezért, az új lemeznél nagy hangsúlyt fogunk fektetni a vizuális megjelenésre. A tervek szerint minden számhoz készül majd videó.

Győrben az építészhallgatókkal a ti zenéteket hallgattatták egy feladat közben. Milyen érzés, hogy ti inspiráltok másokat, illetve titeket mi inspirál?

Győrffy Máté: A zenekarban még mindig erős az építész kötődés. Nagyon jó érzés volt, hogy a győri építészkaron az elsősöknek egy feladatban a mi zenénket hallgatva kellett egy spontán makettet összehozniuk. Meglepődtünk, amikor megtudtuk. Nekem sajnos még pont nem volt ilyen feladatom az egyetemen, de úgyis mindig zenét hallgatok. Minket mi inspirál? Szerintem mindenki önmagát akarja kifejezni és azt játszani, ami belőle jön.  Valószínűleg azért működik jól ez a zenekar, mert meg tudjuk határozni azt a közös halmazt, amiben mindenki jól érzi magát és mégis működik úgy, hogy a közönséget is tudjuk vele inspirálni.

 

 

  “A győri építészkaron az elsősöknek egy feladatban a mi zenénket hallgatva kellett egy spontán makettet összehozniuk” 

Néhányan több zenekarban is játszotok. Hogyan tudjátok felosztani az ötleteiteket és az energiáitokat több zenekar között?

Kocsis Szilveszter: Az energiáimról tudnék inkább beszélni… az baromi nehéz feladat. Ha az ember dolgozik, és amellett még két-három zenekart is csinál, az már egy életforma, ezt szeretni kell. Az ötletekről? Az olyan, hogy vagy jön, vagy nem jön, mikor hova passzolja az ember.  Ez talán nálam könnyebb dolog, mert sokféle stílusban dolgozom, így be lehet határolni. Van divatrock, elektro-jazz, pop-rock, post-rock együttes is, amiben játszom.

Győrffy Máté: Én ősz óta már csak a Képzelt Városban zenélek. Most nem kell felosztanom semmit. Azelőtt sem kellett, érzi az ember, hogy melyik szám fog működni a zenekarral és melyik nem. Ha meg van másik zenekar, akkor legalább kevesebb eséllyel landol az asztalfiókban a többi téma.

 

Fotók: Horváth Bernadett 

 

Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.