Transznisztriától a gyerekszépségversenyig

 

Sajtófotó 2012 –  kiállításajánló

A XXXI. sajtófotó kiállításon jártunk – ez Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kiállítássorozata. Idén 253 pályázó nevezett 2931 pályázattal, ami összesen 7751 benyújtott fényképet jelent.

PA_20130412_16

A kiállítás alapvetően két szekcióra oszlik: az első részben találhatóak a könnyedebb témák, így alapvetően a sport-, művészet-, és természetfotók, portrék, valamint néhány könnyedebb témájú dokumentarista, illetve szociofotó. A díjazott pályamunkák közt akadnak képek olimpikonokról, gyerekszépségversenyről, fesztiválozókról, kortárs képzőművészekről, sőt még Transznisztria sosem volt államáról is. A felhozatal színes, a képek magukkal ragadják a nézőt: a sorozatok nyomán magunk is ott vagyunk a fesztiválozók közt, furcsállva figyeljük a gyerekszépségversenyek groteszk világát, újraéljük az olimpia izgalmait. A második szekcióba kerültek a keményebb témák, alapvetően hír és eseményfotók, képriportok. Az itt szereplő fényképek többek között olyan eseményeket mutatnak be mint a Malév csődje, a köztársasági elnök leköszönése, vagy éppen a decemberi diáktüntetések. A sajtófotók mellett megtekinthető a Tisztelgés Hemző Károly előtt című kísérő kiállítás, mely a tavaly év végén elhunyt fotóművész munkásságának állít emléket.

A pályázatokat négyfős nemzetközi szakmai zsűri bírálta, a díjazott képek pedig a Nemzeti Múzeumban tekinthetőek meg március 29. és május 12. között.

A fotókat Polgár András készítette.

Written by: