Drum and Miegymás – Brains lemezkritika

Mióta MC Columbo 2006-ban csatlakozott a csapathoz, az szép lassan a fiatalok egyik legközkedveltebb zenekarává nőtte ki magát kis hazánkban. Elsöprő energia, ütős koncertek, elektronika – tartalmaz mindent, ami lázba hozza a mai közönséget. A 2011-es Refresh The Style hozta meg nekik a legnagyobb sikert, ezzel már sikerült slágeres szintekre emelniük az underground zenéjüket. Két év után új lemezzel jelentkeznek Full Range címmel, aminek már a nevéből kiderül, hogy megmaradt a drum and basst több műfajjal fűszerező eklektikus irányvonal – „We mix up the styles with the sweet ruba dub.” – szól a hitvallás a címadó dalban is. Jó, hogy maradt, szeretjük.

brainscover

A lemez meghallgatható a SoundCloudon

A stíluskeverés most talán messzebbre nyúlt a szokásosnál; a Full Range már nagyon bátran használja a dubstepet, ami köztudatba robbanása óta megosztó műfaj. Már a legelső szám, a Your Desire is kapott egy ilyen törést, ezen kívül a Take It Easy és a Real Talk tartalmaz még hasonló röfögtetéseket. Azt, hogy ez jó vagy sem, döntse el mindenki magának. Az általam elképzelt átlagos Brains-rajongó valószínűleg nem fogja őket megdobálni ezért koncerten. A Real Talknak egyébként nagyon szerethető a refrénje, ha valaki a dubstep ellen van, tessék csak legalább azt meghallgatni.

A lemez legcsápolósabb száma a Budapest Tours, MC Zeek közreműködésével. Kemény, hajnalig tartó, feltekert basszusú budapesti partitúrára invitál minket. MC Zeek már az előző lemezen is szerepelt, a mostanin még a Lyrical Slaughter is vele készült el, ami számomra a Brains elgondolása a Limp Bizkitről, leginkább a gitárok miatt. Kerestem az államat, amikor a rapperre rákeresve azzal szembesültem, hogy nem egy nagydarab amerikai fekete férfi, hanem egy átlagos termetű magyar srác. Legalább olyan jól magáévá tette az amerikai rapperek stílusát és akcentusát, mint Columbo a jamaikai angolt.

A Brains nagyon szeret a lemezein másokkal közreműködni, a Full Range-en bőven van még vendégművész. Megjelenik KRSA a True That című slágergyanús drum and bassben, a Punnany Massif gárdája pedig az általuk elrappelt, egyetlen magyar nyelvű dalban, a Nem Csak Te Vagyban. Hasonló a helyzet ezzel, mint a dubsteppel, döntse el mindenki magának – a Punnany-rajongók biztos szeretni fogják. (A rádiók magyar zeneként kizárólag ezt játszhatják majd, hiszen hazai zenekarok angol nyelvű dalai már nem számítanak annak.)

A We Are One-ban egy igazi sztárvendég, Sian Evans, a Kosheen frontembere énekel. Talán ez a tény többet jelent, mint a dal maga, de kétségtelenül nagy szó, hogy egy magyar zenekar egy ekkora névvel készített közös számot. Nosztalgikus hangulatba kerültem az I Do What I Do hallgatása közben, eszembe juttatta a 2008-as We Come Fi Rock  című számukat tempósságával és utcán rosszalkodós hangulatával. Körülbelül akkoriban kezdett divatba jönni a magyar underground zenekaroknál az angolul éneklés.


Május 2-án élőben is hallhatjátok Sian Evans-et és a Brainst a Parkban

 

A lemez beharangozó slágere, a Hurts nagy siker volt, méltó módon vezette fel a Full Range-et. A nyitótémája engem kissé egy japán anime főcímdalára emlékeztet, a refrénje pedig közhelyes… de az egyébként miért is baj? Amennyire jó ez a dal, annyira jó a lemez egésze is. Megfelelt a várakozásoknak, hozta azt a minőséget, amit már megszoktunk a Brainstől. Big up nekik!

Aki lemaradt volna a PECSA-lemezbemutatóról és nem tud várni a fesztiválszezonig, koncertdátumokat találhat alább.

 

Written by: