Eklektikus konfettieső

Fehér Éjszakák lemezkritika

Bori rajongóiként mind elmorzsoltunk néhány könnycseppet 2011 tavaszán, mikor az énekesnő várandóssága miatt egy kis időre búcsúzott tőlünk. Három lemez, rengeteg felejthetetlen élő performansz, és az ezeket körülölelő különleges zenei irányvonal után mindannyian tűkön ülve vártuk a folytatást, mely hála az égnek nem váratott magára sokáig.

47214_10151167014474712_729257128_n

A Péterfy Bori & Love Band újult erővel vetette bele magát a tavalyi fesztiválszezonba, nem is akárhogyan. Megadták a módját a visszatérésüknek, méghozzá vadonatúj dalokkal, például a Rész-egésszel vagy a Csodaidővel. Utóbbihoz Sena közreműködésével egy klipet is készítettek. Ez a dal már-már himnuszként csendült fel a nyári koncerteken. Végül 2012 őszén megjelent Boriék legújabb lemeze, a Fehér éjszakák.

Találkozásom a negyedik koronggal hihetetlen élmény volt, mely úgy zúdult rám, akár egy színekkel teli vidám konfettieső. Furcsa képek és hangulatok jellemzik mind a tizenegy dalt, melyek egyediek a maguk nemében, mégis együtt alkotnak egy egészet. A zenekar ezúttal még merészebb hangzásvilágot csempészett a fülünkbe. Különböző természetből és gépekből eredő zajok kavalkádja bolondítja meg ezt az izgalmas repertoárt, miközben Bori ezúttal is énekel nekünk szerelmi vívódásokról, női öntudatról, furcsa, látomásszerű képekről. Úgy érzem, a zenekar ezúttal tényleg megtalálta saját hangját, eredetiségét, hiszen az előző három korong sokszínűségének és jellegének minden aprósága megcsillan a Fehér éjszakákban. Azonban a lemez történetének még nincs vége. A zenekar gondolt egyet, és nagy volumenű klipgyártásba kezdett, így minden dalhoz készült egy-egy mini film is, mellyel egyúttal a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2013-as programsorozatát is megnyitották.

A Fehér Éjszakák video albuma

A Fehérre festem az arcom nagyon jó felvezetése volt a ránk váró közel 40 perces audiovizuális élménynek. Fekete-fehér sziluettek kecses játéka után pörgősebb és mindenképpen színesebb a következő videó, a Játék, amely akár egy fotómontázs, úgy pereg le a szemünk előtt. Ám a Happy End nem várat magára sokáig, melynek szövege a szürke képre vésődik fel ellenállhatatlan erővel. A montázsjelleg itt is mérvadó, mely nem mindennapi képi világot kölcsönöz a klipnek. A zenekar személyes kedvence, a Szívem gyorsabban ver történetét egy kukoricakonzerv-gyárba helyezték, mely abszurdabb már nem is lehetne, de Boriéktól ez már megszokott. A Rész-egészt az énekesnő egy erdőben bolyongva énekli el nekünk. Természetesen ahogy haladunk, további meglepetésekre bukkanhatunk, azonban a klipáradat közül szeretném kiemelni még a Futást. Ebben a koncepcióban egy Bori-báb a főszereplő, amely a világ elől menekülve Amszterdamban a piroslámpás negyedben bolyong.  A báb készítője egy kint élő magyar lány, aki olyan bajbajutott lányokon próbál segíteni, akik emberkereskedelem áldozataivá váltak. A dalszöveget Bándy Kata tragikus halála ihlette.

Mindent figyelembe véve a Péterfy Bori és a Love Band nem bízta a véletlenre visszatérése sorsát, hiszen mindent megtett az új lemez sikeréért. Ilyen erős kezdet után, remélem, a folytatásra is megmarad a lendület, és sok-sok koncerttel, új dallal örvendeztetnek meg minket a jövőben.

A Péterfy Bori & Love Band legközelebb április  25-én Pécsett, 27-én pedig Sepsiszentgyörgyön játszik.

Written by: