Amúgy tavasz van…

Az Amúgy online folyóirat tavaszi lapszámbemutatója

Az Amúgy online irodalmi folyóirat 03.28-án tartotta tavaszi lapszámbemutatóját Debrecenben, a Modem Zöld szamár kávézójában. A már hagyományos programelemnek számító késést követően a lapszámbemutatót Somogyi Tibor főszerkesztő indította a tavaszi szám bemutatásával. Elsőként az új borítóval ismerkedhetett meg a közönség, amelyet Áfra Jánosnak köszönhet az Amúgy. A borító a következő napon kezdődő KULTOK konferencia plakátja is egyben, ezzel népszerűsítve a rendezvényt. Újdonság, hogy az oldalon a korábbi lapszámok borítói is elérhetővé váltak. Néhány szóban bemutatásra kerültek az egyes rovatok is, mint például a Pennázó, a Nyelvi fordulat és a Romhányi József 2013. (Az említett rovatokban közölt írásokból a szerzők később felolvastak.)

559285_507250972644006_1181772369_n

A lapszám bemutatását a QoP formáció követte „Mirage” című előadásával. Az egyedi hangzású zenét Kiss Bogi nyújtotta, az előadás alatt látható lebilincselő vizuális installációt pedig Tófalvi Kata készítette.
Az előadást követően a lapszámban megjelent írások közül került terítékre néhány. A szerzők felolvasták szokványosnak nem mondható műveiket. Először Ferenczi Fruzsinától hallgathattuk meg az „A fiú, aki meghalt, mert megette az összes zöldséget” című történetet, amelyet elmondása alapján öccse ihletett. Őt követte Adorján Imola fordítása, a nyelvi fordulatban megjelent „Panini Professzor” Matthew Griggtől. Végül Asbóth Balázstól hallgathatták meg a résztvevők a Lamantin című rövid, ám annál szórakoztatóbb verset. Akinek a hatás erősítése érdekében nem csak a versében, hanem a pólóján is jelen volt a lamantin.

530005_507250689310701_1392241531_n

A bemutatót követően Somogyi Tibor kérdésekkel bombázta a vendég FÉLonline.hu két szerkesztőjét. Többek között olyan kérdések kerültek megválaszolásra, mint az oldal indulásának története, az online felület előnyei és hátrányai, a munka menete a szerkesztőségben, és még egyéb érdekességek.
Barna és Ágota többek között elmondták, hogy 2010-ben, a szűkös források miatt váltotta fel a nyomtatott megjelenést az online tevékenység. Az online felületnek inkább csak előnyös oldalát látják, mintsem hátrányait. A munka menetéről megtudhattuk, hogy az írók főképp az adott témakörrel rég foglalkozó „fél-profik”, de (bizonyos kontrollal) bárki számára nyitott a lehetőség. Kiemelték annak fontosságát, hogy átlépjenek a hierarchián, és a szerkesztők együttműködjenek, egészben lássák a munkát.

482364_507251085977328_1186528306_n

Azt is elmondták, szoktak rendezni eseményeket, jó közönséggel Budapesten, azonban örülnének neki, hogyha ezek máshol, esetleg határon túl is megvalósulhatnának. A honlapon található „a humán erőforrás” alcím is szóba került. Ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogy nem szeretnének a „magaskultúra” megtestesítője lenni, inkább a humán tudományok közvetítőjének szerepét célozzák meg.
A beszélgetést követően még egy kérdés érkezett arról, milyenek a FÉLonline-os szövegek. A válasz szerint ezt nehéz definiálni, mivel nincsenek konkrét stilisztikai normák. Amit szem előtt tartanak, az az információtartalom, rövidség, nyelvi megfogalmazás.
A lapszámbemutatót követően az este jó hangulatban, informális beszélgetésekkel folytatódott az előadók és a közönség tagjai között.

Fotók: Amúgy Facebook

 

Written by:

1989-ben született Debrecenben, itt is nőtt fel. Jelenleg a Debreceni egyetem Andragógia mesterképzésének hallgatója. Lelkes amatőrként kedveli az irodalmat és a képzőművészetet.