Erőd velük van! – Idén is lesz MEDIAWAVE!

mediaw

MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Tavaszi

fényírás a virágzás jegyében
Komárom, Monostori Erőd
2013. 04. 30. – 05. 04.

A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén ismét a komáromi Monostori Erődben lesz a 23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. Az április 30. és május 4. között tartott fesztivál központi témája a kisebbségi, valamint a háborús témájú filmek mellett a nőiség lesz.

A filmes program az elmúlt évekhez hasonlóan kis- és nagyjáték-, dokumentum-, animációs-, valamint kísérleti és zenei filmekből tevődik össze. A 88 filmből álló nemzetközi versenyprogramba bekerült alkotást 78 ország 1257 nevezéséből válogatta ki az előzsűri. Nem maradnak el a magyar filmek sem: 76 hazai készítésű mozgókép lesz látható a fesztiválon. A nőiség témájához alkalmazkodva mindkét programban egy-egy blokkot kapnak a nőkre és nőiségre fókuszáló történetek.

A női jelenlét a zenei programban is erős lesz: visszatérő fellépő a Mediawave-en Iva Bittová cseh hegedűművész, valamint Leena Conquest amerikai énekesnő, aki szólóban és a Tóth Viktor Tercett-tel együtt is fellép. Hollandiából érkezik a Spinifex Quintett, a magyar jazz előadók közül Dresch Mihály, Grencsó István és Geröly Tamás idén is tiszteletüket teszik a fesztiválon. Itt lesz Ferenczy György és a Rackajam, Rutkai Bori és a Specko Jedno, továbbá sokan mások a jazz, alternatív, népzenei és kortárs zene képviselői közül.

A fesztivál életében erőteljes szerepe van a fiatal tehetségek nevelésének, erre szolgálnak a több mint 6 éve nagy sikerrel zajló filmes és zenei workshopok. Ferenczi György, valamint Leena Conquest vezetésével ismét programra kerül az énekes, illetve akusztikus zenei műhely, ezen kívül idén csángó népi műhely is indul az Erődben. A workshopokra való jelentkezésről bővebb információk a Mediawave honlapján találhatóak.

A névváltoztatás (fesztivál helyett együttlét) arra is utal, hogy a szervezők nem csak a művészeti programok minőségére, hanem a közösségteremtő, aktivitást fokozó hangulat kialakítására is törekszenek. Az izgalmas terek kulturális újrahasznosítására más hasonló kezdeményezéseket is segítségül hívnak.

A szervezők idén – egyelőre – a tavalyi költségvetés feléből tudnak gazdálkodni. A nehéz helyzetben segítő partner a Monostori Erőd, amely tavaly az egész Duna-bástyát a fesztivál rendelkezésére bocsátotta. Jó hír a fesztiválozóknak: idén európai uniós forrásból megújul a bástya és a dunai sétány, a fesztiválon már frissen festett falak, modern termek között élvezhetjük a 23. Mediawave-et, akár kedvezőtlen idő esetén is.

Ami biztos: idén is lesz Mediawave, az Erőd velünk van!

Written by: