Csak a szláv!

Új internetes folyóirat indul Szláv Textus néven! A lap célja, hogy egy helyre gyűjtve a Magyarországon megjelent kortárs szláv irodalmi műveket (a könyvektől a rövidebb írásokig), irodalomkritikákat, esszéket, tanulmányokat, valamint a szláv szerzőkkel készült magyar nyelvű interjúkat, hírt adjon a szláv népek kortárs kultúrájáról, művészetéről.

Ha van kedvenc szlávod kövesd tehát a szlavtextus.blog.hu-t, így biztos nem fogsz lemaradni az adott nyelv irodalmi újdonságairól, tájékoztatást kapsz filmekről, színházi előadásokról, koncertekről, kiállításokról, fesztiválokról és más kulturális eseményekről is!

A lap egyik legfontosabb feladatának tekinti azt is – azon túl, hogy egyszerre foglalkozzék tizenkét szláv nép (a belarusz, a bosnyák, a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a macedón, az orosz, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán) nyelvével és kultúrájával – hogy legalább részben megszüntesse az olyan, leginkább területi felosztásra vonatkozó berögződéseket, mint a nyugati, keleti, déli szláv felosztás, a Balkán vagy Közép-Európa.

A szerkesztők és a szerzők mind fiatal szlavisták, akik a lapalapítással teret szeretnének biztosítani mindenkinek, aki szláv irodalmakkal foglalkozik, legyen az műfordítás, recenzió vagy esszé! Az új írásokat nagy szeretettel várják!

A lap szerkesztői: 

Németh Orsolya – főszerkesztő, belarusz, lengyel, ukrán
Hanzelik Gábor – cseh
Karaba Márta Alexandra – lengyel
Nicheva Stefka – bolgár
Pócsföldi József – szlovák
Simándi Csaba – orosz
Szirmay Katalin – orosz
Várkonyi Alma – szlovén
Vas Viktória – belarusz, lengyel
Walkó Ádám – bosnyák, horvát, macedón, szerb
Zöldy Áron – lengyel
Fáth Eszter – lengyel

A Szláv Textus bemutatkozó estje február 16-án 19:00 órakor lesz a Frisco Caféban (1093 Budapest, Mátyás utca 11), minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az est résztvevői: Hanzelik Gábor, Németh Orsolya, Nicheva Stefka, Pócsföldi József, Simándi Csaba, Várkonyi Alma, Walkó Ádám
Moderál: Szekeres Dóra, újságíró, a Litera szerkesztője
A bemutatón a szláv kultúra mellett különleges szláv italkülönlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Written by: