Virágkaróval jött a fekete szemű raszta

Debrecenben az évszakok váltakozását nemcsak a fecskék költözködése, hanem az Amúgy lapszámbemutatói is jelzik. A téli bemutató időpontját nem is lehetett volna jobban kiválasztani, hiszen a rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy karácsony előtt a debreceni fiatal irodalomkedvelők találkozhassanak egymással a MODEM Zöld Szamár Kávézójában.

A lapszámbemutató a főszerkesztő, Somogyi Tibor köszöntésével kezdődött, aki röviden ismertette, milyen rovatok találhatóak a legújabb lapszámban, ezek közül pedig a VegyesVágottat emelte ki. A talányos cím érdekes vállalkozást takar: a rovatban Komor Zoltán Amúgy cut-up címet viselő munkája olvasható, amelyben az őszi lapszám alkotásaiból összeállított új verseket találhatunk. Jelen számban két vendégszerző, Kántor Zsolt és Kabai Lóránt versei is olvashatóak. Szinte hagyománynak számít, hogy olyan szerzők is felolvassák alkotásaikat, akik először publikálnak az Amúgyban. Így történt ez alkalommal is: Saáry Lilla, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulója A fekete szemű kislány című novelláját olvasta fel. Őt Zum Dávid követte, aki újabb izgalmas írással lepte meg a közönséget. Kereszthuzat című novellája Jézus keresztre feszítésének körülményeit írja le, a szakrális és profán határán ügyesen egyensúlyozva. A felolvasások sorát Somogyi Tibor zárta, aki a József Attila emlékének szentelt rovatból mutatta be Virágkaróval jöttél című írását.

 

A slam poetry egyre nagyobb teret hódít a fiatal alkotók körében, s ehhez az áramlathoz az Amúgy is csatlakozik. A legújabb szám VegyesVágott rovatában is olvashatunk e műfajjal rokonítható szövegkísérletet: a (Slam)óra  nemcsak címével, hanem nyelvi megformáltságával is az említett jelenséget idézi fel. A lapszámbemutató során is kaptunk ebből némi ízelítőt a DEIK Teátrum előadásában. Tagjaik közül Baranyi Gergely, Asbóth Balázs, Kósa Ádám és Horváth Imre Olivér álltak a közönség elé, az aláfestő zenét Máté Zoltán szerezte. A slammelő fiatalokra a műfajjal és előadásmóddal való kísérletezés volt jellemző, sőt Asbóth Balázs öltözékével is megjelenítette azt a lazaságot, kötetlenséget, amely a slam poetry műfajára jellemző; előadásának címe, a Raszta a Kárpát-medencében pedig egyenesen telitalálat. Míg ő és társai magyar nyelven szólaltatták meg szövegeiket, addig Horváth Imre Olivér angolul slammelt. A műfaj sajátosságai közé tartoznak a meglepő nyelvi fordulatok is. Mindegyik szöveg bővelkedett ilyen jellegű megoldásokban, ezért kifejezetten érdekes előadásokat hallhattunk.

Az est harmadik részében kicsit csendesebb vizekre eveztünk, hiszen újra felolvasások következtek Horváth Imre Olivér aláfestő zenéjével. Ez a blokk azért volt különleges, mert az egyetem két irodalmi köre, a DEIK és a LÉK együttműködésében készült. Strausz Kinga indította a sort, aki a test szövegbe írását kísérelte meg A bomlás fokozatai, A bánat forgástengelye, Ráncok és Áldozat című versein keresztül. Polgár Tóth Tamás három verse (Kívánság, Mandulaműtét, Miklós bácsiék) a gyermekkort és a családi élet apróbb történéseit idézte fel. Marczin István Bence a Limlom és a Gravitáció című versekkel mutatkozott be, amelyek viszonylagos rövidségük ellenére számos nyelvi leleményt tartogattak a hallgatóság számára. 

Az Amúgyhoz kapcsolódó rendezvényeket általában minimum kétféle témakör megszólalása jellemzi: a bemutató egyrészt a lapszám szövegei, másrészt valamilyen érdekes és/vagy aktuális jelenség köré rendeződik – ez a jelenség most a slam poetry volt. Ennek megfelelően az est harmadik blokkja újra a slam jegyében telt el. Két olyan fiatalember előadását hallhattuk, akik már hosszabb ideje foglalkoznak ezzel: Máté Zoltán és Mércse László rövid előadása a kedvelt műfaj újabb arcát mutatta meg.

A folyóirat lapszámbemutatóiban az a legjobb, hogy olyan fiatalok gyűlnek össze, akik az egyetemen talán csak percekre látják egymást, de az órákra vagy ebben az időszakban vizsgára sietve már nemigen van idejük megállni és beszélgetni. A Debreceni Egyetem Irodalmi Köre azonban megtalálta a módját, hogyan hozza össze az azonos érdeklődési körű egyetemistákat: az amúgyos lapszámbemutatókkal. Remélem, az évszakok váltakozása még sok hasonló alkalmat hoz el!

Debrecen, MODEM, 2012. december 20.

Written by: