Haza / Heimat / Home

November 29. és december 1. között rendezi meg a hazai József Attila Kör (JAK) az Akademie Schloss Solitude-dal és a Literaturhaus Stuttgarttal közösen, hét hazai és kilenc külföldi kortárs szerző részvételével az első Haza/Heimat/Home Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált az A38 hajón. A háromnapos rendezvényen, melynek témája a “haza” fogalmának 21. századi körüljárása, az irodalom mellett kitüntetett helyet kapnak a társművészetek is, így számos zenei és képzőművészeti program várja majd az érdeklődőket.

“Ahogyan a kortárs irodalom szerte a világban mutatja is nekünk, a 21. század elején ez a viszony nem kevésbé bonyolult. A fesztivál célja, hogy a három szervezet korábbi ösztöndíjasai, gyakori vendégei közül Magyarországon hozzon össze írókat Boszniából, Indiából, Kínából, Libanonból, Romániából, Svájcból, hogy a hazáról, a hazának az írásban és az életben betöltött szerepéről írjanak és beszéljenek. A meghívott szerzők majd’ mindegyikéről elmondható, hogy nem abban az országban él, ahol született, és gyakran nem azon a nyelven ír, amely gyerekkorában körülvette. Mit jelent a haza ma Magyarországon, és mit jelent a meghívott vendégeknek? Hogyan tudjuk újraérteni, újra(fel)értékelni abban a tükörben, amelyet a vendégül hívott szerzők tartanak elénk?” – írják a szervezők a fesztivál bemutatkozásában.

A fesztivál nem csak programjaival, hanem kedvező jegyáraival is kedvez az irodalomkedvelő közönségnek, a napijegyek (felnőtt: 1000, – Ft diák: 750, – Ft) árából 500, – Ft, míg a fesztivál bérlet árából (felnőtt: 2500, – Ft / diák: 2000, – Ft) 1500 forint levásárolható a fesztivál kedvezményes könyvvásárán, ahol az Edition Solitude, a JAK, a Helikon, a Jelenkor, a Kalligram, a L’Harmattan, a Libri, a Magvető és Palatinus könyveit lehet megvásárolni.

A fesztiválon résztvevő szerzők név szerint:
Bartis Attila, Erdős Virág, Garaczi László, Kányádi Sándor, Yang Lian, Kaiwan Mehta, Lina Mounzer, Nagy Ildikó Noémi, Ilma Rakusa, Šelja Šehabović, Schein Gábor, Selyem Zsuzsa, Dan Sociu, Térey János, Tóth Krisztina, Dubravka Ugrešić

Részletes program a fesztivál honlapján és a Facebookon.

A fesztivállal kapcsolatosan ajánljuk a Litera.hu interjúját a két szervezővel, Jean-Baptiste Joly-val, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude vezetőjével és Florian Höllererrel, a stuttgarti Literaturhaus vezetőjével, valamint Schein Gáborral.

Written by: