Imígy az Amúgyról

Beszámoló az Amúgy online irodalmi folyóirat őszi lapszámbemutatójáról

A lombhullató ősz eljövetele magával hozta a most negyedik évfolyamába lépő Amúgy online irodalmi folyóirat friss lapszámát és a megjelenést rendhagyó módon kísérő lapszámbemutató rendezvényt, amelynek helyszíne ezúttal is a Modem Zöld szamár nevű kávézója volt Debrecenben.

Kezdésként a főleg fiatalokból álló irodalombarát közönségnek kellemes elektro-jazz zene teremtette meg az alaphangulatot, Gégény Leventének köszönhetően. A zenés felvezetés után Somogyi Tibor – az Amúgy újdonsült főszerkesztője – üdvözölte a jelenlévőket, majd miután megköszönte az előző főszerkesztő, Polgár Tóth Tamás munkáját, rátért a lapszám bemutatására. Megtekintettük a folyóirat borítóját, amely Gesztelyi Hermina műve (mellesleg háttérképként is letölthető). A borítóképet Szabó Magda Abigél című regényének szerelmespárja ihlette, illetve egyfajta jelenkori átértelmezés. Ezután Somogyi ismertette a lapszám felépítését. A Céhkaptár rovatban megjelenő friss írások javarészt a nyári műhelymunkák eredménye, a Pennázóban a beérkezett egyéb szövegek legjavát közölték, a Nyelvi fordulatban pedig magyarul először olvasható izgalmas novellák találhatóak. A Megemlékezés – Szabó Magda 2012 rovat az írónő és művei által ihletett szövegeknek adott helyet. Az internetes folyóirat az új számmal, újabb rovattal is bővült; a Fábián Dominika által szerkesztett KorTárs rovatban megjelenő írások arra hivatottak, hogy olyan köztünk élő hazai és külföldi írókat, költőket mutassanak be, amelyeket a legtöbbünk nem ismer. Az aktuális lapszámban Akif Pirinciről és Janelle McCulloch-ról olvashattunk egy fiktív történet szövetén keresztül.

 

A következő állomás a szerzők felolvasása volt, melynek során hosszabb-rövidebb lélegzetű és különböző hangvételű szerzeményeket hallgathattunk meg. Erdei Orsolya Delirium tremens című versével kezdődött a felolvasóest, majd Asbóth Balázs olvasta fel kulturális utalásokkal teletűzdelt novelláját. Őt követte Polgár Tóth Tamás nosztalgikus költeménye, mely rövidsége ellenére számos azonosulási lehetőséget kínált fel hallgatósága számára. Komor Zoltán novellája a bennszülöttek világába kalauzolt minket, melyben a férfivá avatás rítusának, valamint az élet megállíthatatlan körforgásának húsba markoló képei jelenítődtek meg. Végül a KorTárs rovatból is kaptunk ízelítőt egy önreflexív íráson keresztül Németh Margarita előadásában.

Ahogy az Amúgytól megszoktuk, most is egy jelentős irodalmi alkotóra emlékezve fogalmazta meg több programpontját, és a már említett borító kapcsán kiderült, hogy az őszi számban a Megemlékezés rovat alanya Szabó Magda, aki 95 éve született, és 5 évvel ezelőtt hunyt el. Balajthy Ágnes, a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének PhD-hallgatója, a Szkholion főszerkesztője egy kevésbé ismert Szabó Magda-regényről, A szemlélőkről tartott érdekes és emlékezetes előadást. Lényegében egy rendkívüli irodalomórát tartott az előadó az írónő 1973-ban megjelent és méltánytalanul háttérbe szorult könyvéről, részletesen sorra véve a legfontosabb momentumokat. A cselekmény egy képzelt szocialista és egy képzelt nyugati, semleges államban játszódik, s akárcsak hősei, írója alkotó fantáziájának köszönheti létét, de Balajthy Ágnes előadása nyomán bebizonyosodott, hogy a regény valójában korának Magyarországáról és Svájcról szól, és a két teljesen más államrendben élő emberek különbözőségéről és azonosságáról, a hazaszeretetről, a szabadságról és a mindig kívülálló „szemlélő” emberek tragédiájáról. Mondanivalóját tekintve szinte csodálkozik az ember, hogy megjelenhetett ez a ma is nagyon aktuális mondanivalójú regény a hetvenes évek elején, amelynek bemutatásával és értő elemzésével Balajthy Ágnes nagyban tágította a Szabó Magda műveiről való ismereteinket.

Az előadást záró program a DEIK teátrum zenés- énekes műsora lett volna, amely azonban egy váratlan betegség miatt sajnos elmaradt, így itt ért véget az est hivatalos része, de jön még az őszre tél, és érkezik majd a következő lapszámbemutató, reméljük, hasonlóan érdekes programokkal.

Written by: