Budapest a művészet Párizsa lesz

Október 5-én indul a 21. Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Jövő hó elején ismét a legkülönfélébb kortárs művészetekkel telnek meg Budapest kulturális helyszínei, rengeteg bemutató, koncert és kiállítás várja az érdeklődőket az október 5. és 14. között, a 21. alkalommal megrendezett Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A művészeti seregszemle során 41 helyszínen összesen 59 eseménnyel találkozhatunk majd. Több exkluzív ős- és magyarországi bemutatóra válthatunk jegyet, de ingyenes programokkal is készült a szervező Budapesti Fesztiválközpont, így minden a kultúráért elkötelezett látogató talál majd az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő programot a fesztivál tíz napja során.


A Jazz szerelmeseinek a programsorozat első napjaiban három koncert biztosítja majd az igényes szórakozást, hiszen Jazzmaraton keretében három-három koncertcsoportban lépnek majd színpadra rangos zenészek és fiatal tehetségek. Így október 5-én este a  Harcsa–Gyémánt Duót , míg másnap Szakcsi Lakatos Bélát és vendégeit hallgathatjuk meg, de fellép a Hybrid Trió és a Váczi Eszter Quartet is.

Idén kiemelt szerepet kap az elektronika és a vizualitás, így az egész fesztivál alatt több ismert és feltörekvő DJ kap fellépési lehetőséget, október 6-án pedig a Műcsarnok főhomlokzatát színezik majd be a 2012-es Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny döntősei.

Magyarországi ősbemutatónak lehetünk tanúi, a Dán Kulturális Intézet jóvoltából ugyanis Budapestre, a Nemzeti Színházba érkezik a vizuális színház úttörője, a Hotel ProForma, amely a War Sum Up című manga operát adja majd elő. A darab, a japán nó színház hagyományait fejleszti kortárs operává. A dán társulat a Lett Nemzeti Operával közösen a háború természetrajzát állítja színpadra.

Garaczi László volt egyszer egy kávéház… című zenés játékát a Thália Színházban tekinthetjük majd meg, amely az EMKE közreműködésével valósul meg. Az előadás különlegessége, hogy három színésznő és hat színész játszik benne kettős, illetve van, aki hármas szerepet. A temesvári Csiky Gergely Állami Színház és a budapesti Forte Társulat koprodukcióban Ibsen Peer Gyntjét hozza el a budapesti közönség számára.

A fesztivál különlegessége továbbá, hogy programjai közé került az idén először megrendezett I. Országos Slam Poetry Bajnokság. A dalnokversenyekhez hasonlítható, az amerikai kocsmakultúrából önálló műfajjá vált slam poetry a kortárs költészet, a rap és a stand-up sajátos elegye. A Trafós döntő után a díjazottak a Slammer Solo sorozat estjein, kávéházakban szájalhatnak majd.

Új kezdeményezés a Kortárs Galériák Éjszakája is, ahol egyetlen éjszaka alatt a város 25 kortárs művészetekkel foglalkozó galériája várja a látogatókat tárlatvezetéssel és koncertekkel október 11-én.

A fesztivál ideje alatt egész nap az Erzsébet téren működő budapEST BAR étterem várja a látogatókat, itt mini performanszokat tekinthetünk majd meg, és itt lesz lehetőség levezetni az egész napos kultúrtúrát, az előadásokat lezáró beszélgetésekkel.

Aki a rengeteg esemény közül nem talál magának legalább egy programot, az nem is szereti a kortárs művészetet, aki pedig nagyon szereti, az biztosan nehezen válogat majd. A részletes program a fesztivál megújult honlapján talán segítséget nyújt, mindenesetre igyekezni kell, hiszen Budapest egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja 11 napon belül elindul!

b.b.

Written by: