„Megjöttünk és diktáljuk az ütemet!” – interjú a Kozmosz zenekarral

Mióta először felcsendült a Kozmosz zenekar Világszakadtság című száma a Petőfi Rádióban, egy csapásra ismertek lettek. Számos klub- és fesztiválkoncert után a SZIN-en adták első nagyszínpados koncertjüket, ahol a hőség ellenére is jóval több ember jelent meg, mint ahányra számítottak. A fellépésük után punkságról, borokról és zenéről beszélgettünk Beke Dániellel, a zenekar énekes-basszusgitárosával és Veres Attilával, a banda dobosával.

FÉLonline.hu: Más zenekarok évekig várnak, mire bekerülnek egy rádióba, ti szinte azonnal bekerültetek az MR2 Top 30-ba. Szerintetek minek köszönhető ez?

Veres Attila: Annak mindenképp, hogy Pál Zsombor, a zenekar énekes-gitárosa egy remek számot írt. Dani, szerinted minek köszönhető még?

Beke Dániel: Igazából, ha úgy vesszük, akkor mi sem két év alatt kerültünk be a Petőfi rádióba, hanem volt mindegyikünknek sok-sok zenekara előtte, tehát az évek azért benne vannak ebben a zenekarban , még ha maga a Kozmosz egy friss dolog is. Igazából azt kell, hogy mondjam, ez így bejött. És úgy néz ki a reakciókból is, amelyek nemcsak a Világszakadtságra, hanem a lemezre jöttek, hogy tetszik az embereknek, és mi baromira örülünk, hogy nemcsak szerintünk jók a számok, hanem mások szerint is.

Mennyire kezdtétek ezt így komolyan? Ha a Suzukik szeléből, a Schmitt Pál- vagy a Szalai Panni-dalokból indulok ki, akkor sokáig csak negyedévente lehetett rólatok hallani.

B.D.: Persze, mert az még nem az volt, az egy hálószoba projekt volt Kozmosz néven, amit a Zsomborral ketten csináltunk. Azt az időszakot el kell választani a zenekartól, Youtube-on ment, de utána, amikor komolyan felmerült, hogy akkor most nemcsak hülyéskedünk, hanem zenekart csinálunk, akkor lett dobosunk,Veres Ati, majd gitárosunk is, Huszlicska Dávid. Nem véletlen nem játsszuk azokat a számokat már, mert azokat játsszuk, amiket négyen írtunk. Hálószoba projektként indult, de aztán zenekarrá nőtte ki magát. És hogy mennyire gondoljuk komolyan? Szerintem Ati mondta egyszer, hogy bőven elég zenekarban játszottunk, és bőven elég idősek vagyunk már ahhoz, hogy ne csak egy hobbiprojekt legyen, hanem tényleg nagyon-nagyon komolyan legyen gondolva, igenis nyomni, ahogyan a csövön kifér. Szórakozásnak indult, és most még mindig szórakozás, de most már egy komoly dolog lett ez.

V.A.: Nagyon reméljük egyébként, hogy szórakozás is marad annak ellenére, hogy rengeteg időt és energiát ölünk a zenekarba. Jó kedvvel egyébként. Nyilván gondot nem okoz, de nagyon sok egyeztetési problémát vet fel barátokkal, barátnőkkel stb. De visszatérve Dani mondatára, olyan dalokat játszunk, amelyeket nem feltétlenül négyen írtunk, de amiben mind a négyen hiszünk és úgy gondoljuk, hogy ezek rendben vannak.

Ki írja a szövegeket?

V.A.: Zsombor és Dani. Dave és én rettenetesen rossz cenzorok és lektorok vagyunk egyébként, de azt gondolom, hogy ez egy ilyen nagyon jó szimbiózis, nagyon jól működünk együtt zeneileg és szövegileg is.

Akkor más zenekart nem is csináltok a Kozmosszal párhuzamosan? Ha jól tudom, Daninak is volt más bandája mellette.

V.A.: Azok abszolút befejeződtek, és pontosan ilyen okok miatt egyébként. Nagyon régóta zenélünk mindannyian, de a korábbi zenekarok épp ilyen okok miatt mentek tönkre, vagy oszlottak fel: nem gondoltuk ugyanannyira komolyan, és ez egy idő után látszik, hogy felesleges energia és felesleges idő , időpocsékolás konkrétan, mert egy bizonyos szint után nem lehet tovább lépni. Tehát ahhoz, hogy itt játsszunk most a SZIN-en, vagy hogy Egerben játszunk vagy, hogy hívjanak minket ide-oda, ahhoz nagyon sok idő- és energiabefektetés szükséges egy zenekarban.

Civil foglalkozásotokat mennyire tudjátok összeegyeztetni a zenekarral?

V.A.: Nehezen. A főnökeinknek nagyon lelkesen tudunk üzenni most, hogy egyébként nagyon szeretjük a munkánkat, és szeretnénk is tovább csinálni!

És mik ezek a munkák?

V.A.: Én filmgyártásvezető vagyok egy filmes cégnél, ami nagyon sok felelősséggel, törődéssel és odafigyeléssel jár, igyekszem nagyon okosan egyeztetni a zenekari időt a munkaidővel, nagyon remélem, hogy ez még az én javamra válik, és nem akarnak még kirúgni.

B.D.: Dávid ingatlanozik, Zsombor reklámozik, én újságírok. Nem tudom, hogy Magyarországon hány zenekar tud megélni csak a zenélésből, de nyilván az volna az ideális állapot, ha ez egy működőképes modell lenne, de mi is látjuk, hogy borzasztó sok befektetés kell ahhoz, hogy ne keljen neki a munka – ha egyáltalán el tud jutni oda az ember.

Szerintetek a punk még ma is jó módszer a lázadásra?

B.D.: A punk szerintem maga a lázadás. Azt szoktuk mondani, hogy nem ilyen kiabálós, kukadöntögetős, berúgós, fetrengős zenekar szeretnénk lenni, nem így értelmezzük a punkot. Kicsit harcolunk a butaság ellen, meg olyan dolgokról írunk számot, ami minket bármennyire is felháborít vagy felvidít. A punknak volt ugye egy másodvirágzása a Green Day-jel és az Offspringgel , aztán a ’90-es években igazából meghalt, de szerintem még ma is van közönsége és értelme. Vannak bizonyos dolgok, amiket mi ki szeretnénk fejezni, amiket szerintem ezzel a műfajjal lehet kifejezni, és nem véletlen játsszuk így ezeket a dalokat: a poposabb témákhoz vegyesebb dalok vannak, tehát nem mindenhol darálás van, ez egy jó eszköz arra, hogy az ember kifejezze azt, amire gondol, viszont ne legyen öncélú. Nem az öncélú punk a jó, hanem a punk mint kifejezési forma működik nekünk.

V.A.: Egyébként meg a zenekar mind a négy tagja punk zenén nőtt fel. Ez szerintem egy örök életű műfaj. Zeneileg mi próbáljuk egyébként okosabbá tenni, tehát a klasszikusoktól kicsit okosabbak lenni zeneileg, de szövegileg is. Nekünk önmagában a punk-rock vagy a punk életérzés arról szól, hogy őszinték vagyunk, őszinte dalokat írunk, amelyek táncolhatók vagy ugrálhatóak, és igyekszünk ezt minél jobb színvonalon űzni.

Értek titeket támadások a szövegek miatt?

B.D.: Egyelőre még nem, de szerintem ez annak is betudható, hogy még tényleg az út elején vagyunk, tehát jöttek már „mi ez a szar és miért játssza ezt a rádió” jellegű dolgok, de az nem a szövegre, hanem magára a zenére vonatkozott szerintem. Egyszerűen még nem vagyunk akkora zenekar, hogy azokhoz is eljussunk, akik nem akarják, tehát egyelőre még csak azok találnak meg minket, akik itt vagy ott hallottak rólunk, akik nyilván azért kattintanak a Facebook-oldalunkra, vagy akár a koncertjeinkre, mert tetszik nekik, amit csinálunk és szeretnek minket. Nyilván idővel minél nagyobb tömeget érünk el, annál többen lesznek azok, akik így vagy úgy támadnak minket, szerintem erre is fel leszünk készülve, pont azért, mert mindannyian hiszünk a dologban, nem az van, hogy csináltunk magunknak egy lázadó, kiabálós mérges imidzset, és akkor azt megpróbáljuk eladni minél több helyen, hanem tényleg foglalkoztatnak minket azok a dolgok, amiket megírunk és komolyan gondoljuk őket.

V.A.: A szövegeinkről azt gondolom egyébként, hogy nyilván nem mi mondjuk meg az igazságot, hogy mi a frankó, de vannak annyira őszinték, átgondoltak, végiggondoltak, hogy szerintem nem nehéz velünk egyetérteni. Nagyon elvakult valamilyen oldalinak kell lenni, hogy számon kérjék a szövegeinket.

Akkor még nem fenyeget titeket az a veszély, mint a Pussy Riotot.

B.D.: Reméljük, hogy még nem, nem tudom. Minél több olyan dal készül, ami a rossz dolgokra és az élet fonákságaira hívja fel a figyelmet, annál több ember lesz, aki ezeken elgondolkozik, és annál nehezebb lesz bárkinek ráerőltetni az akaratát mindenki másra. Ez egyfajta okos lázadásszerű dolog, ha azt elérjük, hogy emberek elgondolkoznak, hogy igen, ez tényleg rossz így, vagy nahát, átvertek minket, akkor az már jó. Nem szeretnénk nyilván a Pussy Riot sorsára jutni, azért az egy másik kávéház, Oroszország, de szeretném, hogy ez így is maradjon.

Láttam a Facebook-oldalatokon, hogy a legutóbbi egri koncert után Dani a balesetin kötött ki. Ennyire vadak a koncertek?

B.D.: Ennyire vadak az éjszakák, amelyek a koncerteket követik. Igazából most is pici félelemmel tekintek a SZIN-en eltöltött éjszaka elé, de remélem, hogy majd vigyázunk egymásra. Nyilván ez egy szerencsétlen este volt. Nem az a fajta zenekar vagyunk, akik elmennek, lenyomják a koncertet, utána összecsomagolnak és mennek aludni, hanem igenis, hogyha vagy valahol, van egy közönséged, találkozol emberekkel, akik veszik a fáradságot, hogy eljöjjenek, akkor utána te is vedd a fáradságot, hogy úgymond lejössz a magas színpadról, és megiszol velük egy akármit, egy kólát, egy fröccsöt, és elbeszélgetsz velük. És ez néha igen jól sikerül… Meg hát, egy jó koncert után igazából az ember nem is tud leülni és malmozni, akkor buli van. Egy igazán jól sikerült koncert már önmagában is akkora lökést ad az egész zenekarnak, hogy nem lehet megállni. Folytatni kell, és az a legjobb, ha a közönséggel folytatjuk.

 

Ha már témánál vagyunk: Borból jó a kannás, vagy inkább valami mást javasoltok?

V.A.: Az a kérdés, hogy mit értünk kannás alatt egyébként, vettünk mi már kannás bort úgy Badacsonyban, hogy életünkben nem ittunk olyan finom kannást, mint ott. Figyelünk azért a minőségre, én egyébként vicc nélkül a Zsombort szoktam megvárni, hogy beleszagoljon egy üveg borba, hogy ő azt hajlandó-e inni vagy sem. Volt már arra példa, hogy vittem egy teljesen tisztázatlan eredetű fehér bort, üvegben és volt, hogy ő abból inkább nem kérne, én bátran azt mondtam, hogy de. De másnap nagyon fájt, és nem azért, mert berúgtam, tehát még részeg se voltam tőle, de nagyon rossz bor volt. Ez egy fröccsözős zenekar, de én mindig megvárom, amíg a Zsombor megmondja , hogy igen, ez iható, nem, ez nem jó, vagy úristen, abból nagyon-nagy baj lesz.

B.D.: Én pedig, hogyha valamit más nem iszik meg, akkor nagyon szívesen el szoktam fogyasztani, tehát a nekem mindegy azért enyhe túlzás, de igazából én vagyok a zenekarban az, aki a legkevésbé válogatós ilyen szempontból, borból jó a punk.

V.A.: Dani a konyhamalac egyébként, úgy is hívjuk: Dani, az acélgyomrú. Láttam őt rendszámtáblát megemészteni, tehát ő bármit képes elfogyasztani, de a zenekar háromnegyede nem ennyire szerencsés.

B.D.: Mindig azt szoktam mondani, hogy egy igazi jó bulit kefírrel, kovászos uborkával és sok fröccsel kell kezdeni és másnap utána semmi bajom nincs. Igyatok.

V.A.: A hazáért igyatok!

 

A dalok ingyen vagy pár fröccs áráért innen letölthetőek. A Kozmosz zenekar legközelebb október 26-án a Dürer Kertben, 27-én pedig Székesfehérváron játszik.

Fotók: Rostás Bianka
Written by:

1991-ben született, a ZsKF-en szerzett film szakirányos szabad bölcsész diplomát, jelenleg a BME kommunikáció szakos mester hallgatója.