”Nem emlékszem, hogy Kossuth-díjat kaptam volna” – Interjú a We Are Rockstars-szal

Hazai világszínvonal. Ezzel a két szóval jellemezhető a legjobban a csőgatyás indie-rockerek, a We Are Rockstars zenekar munkássága. A 2009-ben alakult négytagú zenekar tagjai megfordultak már több formációban, de most megállapodni látszanak. Stílusukat nézve nem feltétlenül a megfelelő országba születtek, hangzásvilágukat a brit klubokból importálják. Voltak már Petőfi Rádió TOP 30-as listavezetők, egyikük 1923-ban született, és játszottak az idei SZIN-en is, ahol koncertjük után tettünk fel nekik néhány kérdést.

FÉLonline.hu: We Are Rockstars. Ez egy szerény kijelentés, vagy egy hangzatos zenekarnév?

Faragó Tamás: Is-is. Szerény kijelentés, illetve egy hangzatos zenekarnév is. Benne volt a kérdésben a válasz. Ha az a kérdés, hogy honnan jött ez, egy angol banda, a Does It Offend You, Yeah? – We Are Rockstars c. húzós slágere adta a nevünket, ami mindannyiunknak tetszett, így esett rá a választás.

Lehet érvényesülni Magyarországon olyan zenével, aminek inkább nyugaton (Nagy-Britanniában) van piaca?

F.T.: Ezen így még nem gondolkodtunk. A zenénkre az van hatással, amit mindannyian hallgatunk, ezek nem csak angol zenekarok, ugyanúgy hallgatunk amerikaiakat is, meg mindenfélét. Igazából minden hatással van ránk, de a lényeg az, hogy érvényesülni jó számokkal lehet. Ez a hitvallásunk.

A munkátok akkor inkább önkifejezés, minthogy valami olyat csináljatok, amit elvár a közönség?

F.T.: Persze. Egyáltalán nincs a szemünk előtt, hogy olyat játsszunk, amit elvár a közönség. Mi igazából olyat szeretünk csinálni, amit otthon szívesen hallgatnánk. Jó számokat, jó slágereket.
Szijártó Tamás: Bízunk benne, hogy jó a zenei ízlésünk, és ami nekünk tetszik, az másnak is.

A zenekar tagjait ismerhetjük már más projektekből (Žagar, Nemjuci stb.) is. A mostani formációt régi haverokként alapítottátok, vagy valamelyikőtök fejéből kipattant az ötlet, és megkereste maga mellé a zenésztársakat?

F.T.: Gyurival már 12 éve játszunk együtt, a Puzzle zenekar a közös kiindulópont. Csabit az éjszakai életből ismerjük, Tamással pedig gyerekkori cimborák vagyunk, úgyhogy barátságon alapult az egész.

Amikor utánatok jártam az interneten, rábukkantam egy érdekességre. Bepötyögtem a Ligeti György nevet a Google-ba, és kiderült, hogy 1923-ban született komolyzene-szerző, Kossuth-díjjal is kitüntették. Rokoni szál fűz hozzá, vagy csak a nevetek egyezik?

Ligeti György: Az vagyok én, jól tartom magam.

Ahogy utánaszámoltam, ő inkább a nagyapád lehet, jól gondolom?

L.Gy.: Nem, én vagyok az, mondom! Tényleg, csak jól tartom magam, sok szesz, tudod. Az alkohol tartósít.

Az, hogy rocksztárok lévén úgy szerepel az énekesetek a Wikipedián, mint Kossuth-díjas komolyzene szerző, szerintetek rendben van?

L.Gy.: Hát, én mondjuk nem emlékszem, hogy Kossuth-díjat kaptam volna, de ha a Lovasi meg az Ákos is kapott, akkor nekünk is kijárhatna.

A zenekar első lemeze, a Let It Beat itt meghallgatható.

Hozzám a Petőfi Rádió juttatott el titeket. Mások is így vannak ezzel? Lehet azt mondani, hogy ez hozta meg nektek az ismertséget?

F.T.: Nem tudom, milyen ismertségről beszélünk, de amennyire ismernek minket, az a Petőfi lehet, igen.

Felléptetek idén már néhány fesztiválon. Inkább ezeket a szabadtéri, hangos bulikat preferáljátok, vagy a klubkoncerteket?

F.T.: Elég fiatal a zenekar, ezt így még nehéz eldönteni, én azt szeretném, hogy minél többet játsszunk, szeretjük mind a kettőt.

Más zenekaraitok élveznek-e előnyt a WAR-ral szemben? Ez a project az első, vagy van olyan, hogy valaki azt mondja, ”Bocs, most nem tudok menni, mert az xy-nal próbálok.”?

F.T.: Most már csak a frontemberünknek, Gyurinak van másik zenekara, nekünk már ez az egyetlen.
L.Gy.: Igazából nekem is. A Žagarral is játszom, de a Rockstarst sokkal inkább a sajátomnak érzem, mert mi közösen írjuk a számokat, míg az előbbi inkább a Zságer Balázsról szól. Itt fontos, hogy az én koncepcióm is ugyanúgy érvényesül, mint a többieké.

Olvastam rólatok, hogy csak úgy ontjátok magatokból az új számokat. A koncerten említettétek is, hogy nemsokára jön egy kislemez. Erről mit lehet tudni? Hangzásában hasonló lesz, mint az első korong, vagy valami újítást is belecsempésztek?

F.T.: Szándékos újítás nincs, a számok biztos változnak egy kicsit, de javarészt olyasmire lehet számítani, mint az első albumon, talán több sláger lesz rajta. Ezt előreláthatólag tavasszal követi majd egy nagylemez.

Written by: