„Ökopláza” a Király utcában – fesztivállal népszerűsítették új helyüket a gödrösök

A Gödör Kemping eszünkbe juttatta, a szervezők pedig valóra váltják: újranyitja kapuit a Gödör Klub a Király utcai Central Passage-ban. Környezettudatos városi nappali egy alternatív közösségi térben, Budapesten. Filep Ákossal és Hunyadi Rékával beszélgettünk a Gödör Kempingről és az előttük álló időszakról. Gödör Klub volt, van és lesz is, de másképp, mint eddig.

FÉLonline.hu: Hogyan értékelitek a fesztivált?
Filep Ákos: A fesztivált szakmailag jónak értékeljük. Amiről azt gondoltuk, hogy működik, az úgy tűnik, bejött a közönségünknek. Ez az összművészeti együttlét folytatása volt a tízévnyi Gödörnek, hiszen nagyon sok gödrös arc volt itt, és a fellépő művészek is örültek annak, hogy újra együtt lehettünk.

A helyszín méreteihez képest és a jó idő ellenére nem voltak túl sokan. Körülbelül hányan vettek részt a Gödör Kempingen?
F.Á: Pontos adatokat még nem tudunk, olyan 50-60%-os volt a nézőszám a tervezetthez képest. A Gödör Klubnak konkurrenciája nincs, mert az alternatív világ egyik hiányzó szeletét képviseli. Aminek betudható az alacsony látogatószám, az a nyár vége, a közönségünk utóbbi években tartó folyamatos elszegényedése, valamint az, hogy későn indítottuk a kampányunkat.

A fesztiválon látottak-hallottak milyen mértékben lesznek jelen az új Gödör Klubban? Milyen újítások lesznek?
F.Á: Az új Gödör egy passage-ba kerül, amelynek durván a 30-40%-ában alakítjuk ki az új Gödör Klubot, azon kívül egy városi teret szeretnénk létrehozni a nyitott-feddett részekben. Tovább akarjuk vinni mindazt, ami tíz év alatt a Gödörben kialakult. A passage egy külön kihívás a gödrösöknek: a klubműködés, az élőzene, a kortárs tánc átgondolva, de újraindulnak. A táncház is visszajön hozzánk. Eseményeket, fesztiválokat, rendezvényektől pezsgő hétvégéket akarunk rendezni, helyi piaccal, zöld programokkal. A passage-on belül egy 1500 m²-es kert található, amit fokozatosan be szeretnénk ültetni szmogszűrő és haszonnövényekkel.

Hunyadi Réka: A passage belső tereit szeretnénk egy olyan városi nappalivá alakítani, ahol amellett, hogy barátokkal, ismerősökkel lehet találkozni, rendszeresen meg lehet tekinteni filmvetítéseket, performanszokat, kiállításokat, utcaszínházi előadásokat. Cél, hogy mindaz, ami a passage-ban történik, aktuális legyen és részvételi. Így például szeretnénk felfrissíteni együttműködéseinket a különböző felsőoktatási intézményekkel is (pl. Műszaki, Iparművészeti, Képzőművészeti Egyetem), amelyekkel már eddig is voltak közös projektjeink, de minisztériumi szerződésünk miatt az Erzsébet téren sosem tudtunk hosszútávra tervezni. Ez szerencsére most megváltozik, és a terv az, hogy megerősítsük ezeket az egyetemi kapcsolatokat, pl. kihelyezett órák, pályázatok, tenderek, kiállítások által.

A Central Passage egy Budapest központjában elhelyezkedő bevásárlóközpont. A jelenleg szürke és üres térben kíván a Gödör Klub fokozatosan létrehozni egy összművészeti és zöld kulturális-közösségi teret a plázafunkció újrafogalmazásával, egy városi nappali kialakításával és az új összművészeti klub megnyitásával, amellyel a kialakulófélben lévő „budapesti Sohó” egy központjává tud válni a helyszín.
A tervezett koncepció egy olyan gazdasági és kulturális fúziót vázol fel, amelyben a non-profit és for profit szféra szimbiózist alakít ki. Ennek egyik ihletője maga a környék, hiszen a város üzleti és kulturális negyedei találkoznak az V-VI. kerületben. (a szerk.)


Kreativitásból és performanszokból kaptunk már itt is ízelítőt, hiszen fesztivál zajlott a fesztiválban. Mesélnétek D’Watt-ról nekünk?
H.R.: Máthé Gabriella a szervezője a D’Wattnak a Gödörben, az idei volt a harmadik fesztiválunk. Eleinte kortárstánc-találkozó volt, csak a második évben jött hozzá az újcirkusz. A második év egy kéthetes workshoppal indult, ahol kortárs táncosok és újcirkuszosok dolgoztak együtt egy hazánkba érkezett neves, olasz újcirkusz-rendezővel, Roberto Magróval, majd végül bemutatták az elkészült darabot. E mellé hívtunk még kortárs cirkuszi előadásokat külföldről és hazánkból. Izgalmas volt, ahogyan ez a két műfaj hogyan találkozik egymással. A D’Watt biztosan folytatódni fog tovább az új Gödörben is. Ugyancsak továbbvisszük az országban egyedülálló, már hét éve megrendezésre kerülő Performansz Fesztiválunkat is.
F.Á: A Performansz volt az első fesztiválunk, átlagosan 150 fős résztvevőszámmal. 2-3 napon át jobb és rosszabb performanszok követték egymást. Idén februárban ez a hétéves sorozat sajnos megszakadt, de jövő tavasszal szeretnénk újra megtartani.

Ha már fesztivál és tervek: lesz jövőre Gödör Kemping?
F.Á: Lesz. A stáb kitartó. Egy statisztikailag nem is számít. Legalább hármat kell csinálni, hogy el tudjunk gondolkozni, mégis hogyan tovább.

Azt hiszem, minden kempingező nevében mondhatom: köszönöm, és találkozunk a Gödör Klub megnyitóján.