„Légvonattal jött az ősz”- Elfújta a szél a Gödör Kemping zárónapját

Péterfy Bori szombaton megénekelte, vasárnap jött is a „csodaidő”. A szervezők kénytelenek voltak lemondani az utolsó nap programjait, de ígérik, jövőre is lesz Gödör Kemping.

több kép a Facebookon

Tajtékos, sötétszürke víz, borús égbolt, szemerkélő eső és Malacka-reptető szél fogadott minket tegnap délután, amikor kiértünk a Gödör Kempingbe. Azaz a kempingbe, ahol a fesztivál zajlott vasárnapig. A rossz időt nem kockáztatták a szervezők, a fűültetés és a koncertek elmaradtak, pedig előző nap még a forróság elől bujkáltunk.

A fesztivál csúcspontjának számító szombatot a civil programok felderítése jegyében töltöttük. Elhatároztuk, hogy amit csak lehet, kipróbálunk, ahol csak lehet, kérdezünk. Így esett meg, hogy környezettudatos kvízen bioszappant és ceruzát nyertünk, a Védegylet Egyesület révén lett egy mentám, ami egy tejesdobozban éldegél tovább, de sok begónia és fűszernövény társa tejfölös dobozban, bakancsban, női cipőben folytatja pályafutását valaki otthonában. Mint kiderült, ezt az akciót kifejezetten a Kempingre találták ki, de akkora népszerűségnek örvend, hogy a közeljövőben megismétlik.

több kép a Facebookon

Bevásárlószatyrot festhetett, fogadalmat tehetett, totózhatott az, aki a Tudatos Vásárlók Egyesületének standjánál időzött egy kicsit, mindeközben sok hasznos tippet kapva a tudatos vásárlóvá váláshoz. S ha már tudatos, akkor legyen méltányos is. A Fair Trade kávézóban életünk eddigi legfinomabb kávéját fogyasztottuk el. Hogy a pörköléstől volt-e olyan jóízű vagy attól, hogy tudtuk, ezzel jót cselekszünk, nem tudom, mégis lehuppanni azokra a hatalmas babzsákokra, szürcsölni a gőzölgő tejeskávét felbecsülhetetlen élmény volt.

Mondanom sem kell, végig ettük-ittuk a helyi piacot: kecskesajtot kóstoltunk, óriáskiflit majszoltunk, gyümölcsök között válogattunk, közben mindenkivel csevegtünk, minden árustól vagy épp magától a termelőtől kaptunk egy-egy jó szót.

Hunyadi Rékától, a Gödör Kemping szervezőjétől megtudtuk, hogy a Gödör Klubba is terveznek helyi piacot. Céljuk, hogy teret és esélyt tudjanak biztosítani a kistermelőknek, alkotóknak a vásárlókkal való közvetlen kapcsolat kialakítására. Bízik benne, hogy nemsokára ki tud alakulni egy olyan árus-vevő közeg, amely révén heti szinten tarthatnak majd piacot. „Ugyanazt próbáljuk majd megvalósítani az új helyszínen is, mint itt a fesztiválon. A társadalmi és környezeti felelősségvállalás fontos karaktere a Gödör Klubnak. Reméljük továbbfejlesztve már a for profit szférában is meg tud jelenni, olyan értelemben, hogy megpróbálunk olyan üzleteket bevonzani magunk mellé a Passage-ba, amik ugyancsak rendelkeznek környezeti felelősségvállalással, ugyancsak fontosnak tartják a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Így tárgyalunk arról, hogy Fair Trade bolt jöjjön be vagy a Közösségi Szociális Szövetkezet adományboltja. Ők mind a ketten itt a fesztiválon is megtalálhatók.”

Őszinte leszek, szombaton annyira elidőztünk a civil sátraknál, hogy a koncertekről egyszerűen megfeledkeztünk. Filep Ákos, a Gödör Kemping főszervezője elmondta, nagyon hálásak a résztvevő 16 civilszervezetnek, akik a fesztivál ideje alatt az állandó programok jelentős részét biztosították, ezzel üde színfoltot képezve a fesztivál műsorrendjében.

Először a héten nem rohantunk. Kényelmesen baktattunk fröccsért a pulthoz, majd a SzabadSzínpad felé véve az irányt arra lettünk figyelmesen, hogy gyanúsan sokan lettünk. Péterfy Bori megtörte a jeget, és tömeget varázsolt: ugrándozó, sikongató, dalszöveget hangosan éneklő tömeget. A csajok még nőiesebbek lettek, Boriék kacéran odamondós szövegeit minden lány magáénak érezhette. A fiúkat pedig kárpótolta a nagy feminizmusért maga, őjelensége Péterfy Bori, valamint a Love Band egészen metálosra vett hangzása.

több kép a Facebookon

Vadfruttikon folytatódott a csődület, s azt kell mondanom, talán nem is baj, hogy a vasárnapi programok meghiúsultak, hiszen valódi pörgős fesztiválélményekkel gazdagodva zártuk a hetet. Olyan volt ez így, mint a jó szex.

Fotók: Kiss Gusztáv