A topless bohóc és a csillagok – Gödör Kemping 2-3. nap

Őrületes kulturális kavalkád fogadta a Gödör Kempingbe látogatókat. Vetkőző levegőakrobata, játékbaba legyezőkkel, népzenei “ereszdelahajamat” és a Kiscsillagtól megint megtudtuk, hogy szándék, az van. Az év legnagyobb közös nyaralása itt még koránt sem ért véget.


több kép a Facebookon

A pszichedelikus és a jamaikai stílusok után az általunk csak „Kispál-vonalnak” nevezett zenekarok tették tiszteletüket csütörtökön Agárdon. A Kipu mint helybeli, feltörekvő, a nagyok előtt tisztelgő, friss lemezes trió nyitotta a sort. Sajnos, ha a Rotfront közönsége körülbelül 50 főre volt tehető szerda este, akkor mondanom sem kell, hogy hiányzott a többszázas csápoló tömeg. Ki tudja, miért, tán Németh Juci két szép szeme, a hangja miatt, vagy mert mocskosul jó zenét játszik, a NemJuci előcsalogatta a közönség egy részét, ami aztán Kiscsillagra komoly sokasággá duzzadt és először majdnem úgy éreztük, hogy sokan vagyunk. De csak majdnem. A negyvenesek komolyan vett garázszenekara hozta szokásos formáját, a közönség megszavazta, hogy a srácok ne gitározzanak. Vagyis tök mindegy volt, hogy Lovasi András mit kérdezett, mindenki mindenre feltette a kezét.

több kép a Facebookon

A sátorban eközben a Freak Fusion Cabaret villantott trükköt, hasat, cicit, kinek-kinek igénye szerint.

Őket a The Carbonfools és tinilányok hada követte. Az idősebb korosztály arckifejezéseit elnézve, nekik nem jött át, akármennyire volt aláeffektezve, vizuális hatásokkal megtoldva. Őszinte leszek, nekünk sem, annak ellenére, hogy szép kis tömeg rajongott az általam csak szimplán behatárolhatatlannak tartott zenéért.

A pénteki forróságot a program is fokozta, igazi pörgetős, forgatós, népzenei paletta várt ránk. A Romano Drom lemezbemutatót tartott, szokás szerint kisebb plénum előtt, mint feltehetőleg tervezték. Ennek ellenére beleadtak apait-anyait, hamisítatlan cigányzene lengte be a fesztivált. Jött Lajkó Félix tengerésznek öltözve, csendesülős, szájtátós közönség mellett ő sem strapálta igazán magát. Semmitmondó koncertet adott ahhoz képest, amit tőle megszoktunk.

A Budapest Bár alatt már feltápászkodott, és ropni kezdte a nagyérdemű. Nem is csoda, hiszen a Rutkai Bori, Németh Juci, Behumi Dóri hármas, Frenkkel kiegészülve hol a 30-as, hol a 60-as évekbe dobált minket. Megnyitott a Pokol Bár, Jávor Pál és Karády tökéletesen passzolt a Tranzisztorkorhoz, s még mindig este fess a pesti nő. A műsor legaktívabb résztvevői a lámpafényre gyűlt szúnyogok voltak, akik valóságos rajongással lengték körül a zenekar tagjait.

Ha a Kiscsillag a negyvenesek garázszenekara, akkor az Intim Torna Illegál még inkább az. Egyszerű, őszinte, slágeres, nem kell aggódnunk a túl mély értelmű szövegek miatt, fröccsel kiváló, és sokakat vonz. Bár nem tudtuk eldönteni, kezdő hallgatókként, akiket eddig csak az igen komoly Vágjál lyukat a kádba című szerzemény szele csapott meg, hogy szeretjük-e vagy sem ezt a kicsit Tankcsapda, kicsit Kurt Cobain és ezek mindennemű egyvelege dolgot, a Budapest Bárról átcsoportosuló közönség azonban azt mutatta, van élet a Kistehén Tánczenekar után is.


A koncerttől koncertig ingázás közben útba esik az étel-ital pult, ahol nem győzzük hangsúlyozni a jófej pultosok kedvességét és az olyan lelkes lánykákat, akik merőkanállal pakolják a mustárt a hamburgerbe. Mindez egészen jutányos áron érhető el, és a klasszikus gödrös fém asztalkáknál mindig akad hely. Sőt, random zenélések is fel-felütik fejüket egy elevenebb asztaltársaságnál.

Ketchup- és mustármérgezésünket igyekeztünk kultúrával tompítani, a D’Watt aznap esti adagja a Go West! című előadás volt. Kizárólag artista és levegőakrobata számokból álló előadás egy 9 méter magas állványzaton zajlott, amely egyszerre adott az egésznek hátsó jelentést és nézett ki úgy, mint egy építkezésről itt maradt daru. A történetet mi kicsit vontatottnak értékeltük az előző napi Freak Fusion Cabaret színes-poénos műsora után, azonban műfajában valóban rendkívüli produkciónak lehettünk szem és fül tanúi.

több kép a Facebookon

Végül kisétáltunk a fényből, le a partra, lekuporodtunk a fűbe, és szájtátva bámultuk a csillagokat Rózsahegyi Márton, a Magyar Csillagászati Egyesület tagjának „idegenvezetésével”. A Csillagtúrán megtudtuk, hogy melyik csillagkép hol van és mely fényes pontok rajzolják ki, tanultunk kicsit az égitestek mozgásáról, arról, hogy mely évszakban mi látható, majd távcsővel is végigkémlelhettük a zavartalan fekete égbolt lámpásait.