Pszichedelikus naplemente műértő szúnyogokkal – Gödör Kemping 0. nap

Tücskök helyett zenekarok húzzák a talpalávalót tegnap óta az agárdi Park Strand Kempingben, ugyanis megnyitotta kapuit az első Gödör Kemping fesztivál. A környezettudatos, család- és gyermekbarát rendezvény már az első napon bebizonyította, hű marad a Gödör Klub missziójához és stílusához, egész héten izgalmas programokkal, workshopokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket.

több kép a facebookon

„Nem akarom elkiabálni, de eddig faszaság van.”

Délután négykor nem hittem, hogy ebből az egészből lesz valami fesztiválszerű estére. Őszinte leszek, amatőrnek tűnt, alig volt valami készen, emberek csak néhol lézengtek, furcsának tűnt, hogy a kapunyitáskor a kapu nyitva is volt, és nem kígyózott a sor Velencéig. De úgy fogadtak minket, mint a régi barátokat: kedvesen, mosolyogva, és mi is úgy éreztük, kicsit hazatértünk. A strand, amit 24 éve ismerek, ugyanaz volt, csupán egy dolog változott: beköltözött a zene.


Egy partra húzott vízibicikliben cselló és trombita szólt, gyerekek szaladgáltak a parton, a tó zenéjébe belekúszott a Juhász Márton Euro-African Playground törzsi játéka, hol jazz-zel, hol pszichedelikus rockkal, népi elemekkel bolondítva, míg a nap végképp lehanyatlott, átadva helyét embereknek-szúnyogoknak egyaránt.

Az egész kedd esti program egy nagy Föld és elme körüli utazás volt, pszichedelikus dallamok, törzsi hangszerek kísértek, mozgattak át, lelazítva, feledtetve a Gödör Kemping kerítésén túli világot. Tökéletes előkészítése ez egy heti pihenésnek. „Ide megtisztulni jössz” – gondoltam magamban a szervezők és pultosok segítőkészségét, a tetszetős és tartós re-poharakat, a fesztivál kialakítását látva.


„Olyan, mint az Erzsébet téren.”

Közvetlen, természetes, békés kavalkád, amelyben nem meglepő két koncert között a kortárstánc-improvizáció. A Villany Leó Táncműhely előadói feltették az ö-re a pontokat, elhozták a Gödör Klub szellemiségét, tudatosult bennünk, hogy itt semmi sem lesz a megszokott. A hazai és külföldi táncművészek számára egyaránt nyitott platformként működő műhely előadásai megismételhetetlenek és – a tánchoz cseppet sem értő jómagam szemével is – magával ragadóak. Az érzelmek, kapcsolatok mozdulatokon és zenén át történő transzfúziója gondoskodott arról, hogy egy percig se tudjunk felocsúdni a colorStar varázsolta hangerdőből.

Az elektronikus és hangszeres zene ötvözetéből születő, elemi energiával bíró, mindenkit megmozgató élmény fapados utazás egy a hétköznapokban, nappalokban, lelkekben bujkáló dimenzióba, melyben az idegenvezetést folytatva a Korai Öröm kalauzolt minket egyre mélyebbre, elhallgattatva a napi nyüzsgést, táncba borítva a testeket. A színpad, a sátor erdővé változott, a fények, a vizualizációk, a különleges hangok átvezettek egy új napba, ahol beindul az igazi Gödör Kemping helyi piaccal, Fair Trade kávézóval, reggeli tornával, jógával, meditációval, előbújnak a zsonglőrök, táncosok, artisták és este ránk zuhan Jamaika Beenie Man és az Irie Maffia révén.

Fotók: Kiss Gusztáv