Ilyen még nem volt! – Gödör Kemping

Fűt-fát ígérnek a szervezők azoknak, akik ellátogatnak a Gödör Klub 11. évadát indító, rendhagyó nyaralásnak is tekinthető Gödör Kempingbe, melynek az agárdi ParkStrand Kemping ad otthont. Az erős zenei vonal, a természetközeliség, és a családbarátprogramok mellett a Gödör Klubtól már megszokott összművészeti kavalkád várja az érdeklődőket. A fesztivál fővédnöke Tóth István, Gárdony Város polgármestere, háziasszonya pedig Németh Juci.

Fűt-fát, madarat, jó zenét ígérve ünnepli megújulását a Gödör Klub, hiszen ősztől új helyen, a Király utca 8-10. alatt található Central Passage-ban folytatja működését, de előtte még közösségi nyaralásra hívja közönségét augusztus 21-től 26-ig a Velencei-tó mellé, Agárdra. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Gödör Kemping több okból is rendhagyó a magyar fesztiválok sorában.

 

Első a zene: olyan különlegességeket vonultatnak fel a szervezők, mint Beenie Man, a dancehall királya, aki 12 fős zenekarával egyenesen Jamaikából érkezik hozzánk. Színpadra lép az első albumához egy nem-létező állam, az Emigrantski Republik útlevelét is mellékelő orosz-magyar gyökerű nemzetközi zenei társulás, a Rotfront, melynek nem csak tagsága, hanem a stílusa is vegyes: többek közt reggae, ska, dancehall, hiphop, punk, funk, balkáni zene és klezmer jár körtáncot a megközelítőleg 14 főt számláló bulikollektíva nehezen beskatulyázható muzsikájában.

Lajkó Félix és szabadkai zenészbarátai is elhúzzák majd a nótánkat: az esti órákban örömzenélés, önkívületben táncolás és ösztönvilágban megmerítkezés várható. Mellettük –mintha a szervezők előrébb hozták volna idén a Magyar Dal Napját- a hazai zenei paletta számtalan árnyalatával festenek örömöt a fesztiválozók arcára, hiszen lesz Péterfy Bori és a Love Band, Vad Fruttik, Irie Maffia, Kiscsillag, Budapest Bár, The Carbonfools, colorStar, Korai Öröm, Punnany Massif, Supernem, Romano Drom, Budapest Bár, Intim Torna Illegál, Pál Utcai Fiúk, Nemjuci és még sokan mások, hogy teljes legyen a kép.

Ha kifulladtunk, a tombolásban, akusztikus koncerteken hallgathatjuk egyebek közt a Kalákát vagy hangolódhatunk az estére könnyű jazz muzsika mellett. A népzene kedvelőinek táncházzal, táncoktatással is kedveskednek a számos zenei kiválóság mellett.

A következő furcsaság, amitől nem hétköznapi a Gödör Kemping, az összművészeti őrület. Annak, aki ismeri a Gödör Klub eddigi programjait, misszióját, cseppet sem meglepő, hogy a zenén túl kiemelt helyet kapnak az egyéb művészeti ágak is a fesztiválon. Látható lesz a Frenák Pál Társulat helyszínre szabott, egyedi In Time előadása, a Willany Leó Improvizációs Műhely és képviselteti magát a kortárs cirkuszművészet. A MÉG színház Ördögök című utcaszínházi előadását mutatja be a fesztiválon, az aktivitásra vágyók pedig részt vehetnek a Body Mooving a Tánc Mindenkinek című kortárstánc népszerűsítő programján. A Gödör Kemping filmklubjában a Mediawave dokumentum-, animációs és kisjátékfilmjeiből csemegézhetnek a fesztiválozók. A kortárstánc szerelmesei beállhatnak a Gödör Klub négy éve működő Spicc táncstúdiójának workshopjaira, az írni vágyók pedig a kemping irodalmi kurzusán képezhetik magukat különböző műfajokban.

Idén a fesztiválon kerül sor a D’Watt Nemzetközi Kortárstánc- és Cirkusztalálkozóra is. Zsonglőrök és akrobaták előadásában lesz klasszikus utcaszínház, varieté hangulatú vándorcirkusz, tűzzsonglőrök, izgalmas szabadtéri cirkusz-színházi produkció egy 9 méter magas installáción, valamint kortárstánc előadások.

A fesztivál „zöldsége” a harmadik, ami miatt érdemes több figyelmet szentelnünk ennek a kezdeményezésnek. A helyszínt nem nevezném különösképp rendhagyónak, hiszen az agárdi Park Strand Kemping minden évben számos kisebb-nagyobb fesztiválnak ad otthont, azonban abból a szempontból tekintve, hogy a festői szépségű Velencei-tó partján terül el, ezáltal kőhajításnyira számos kulturális, sportolási és természetközeli élményt nyújtva az idelátogatóknak, mindenképp remek választás a szervezők részéről. Mindehhez kapcsolódik a GödörInda fenntarthatósági program, a re-poharak, lebomló tisztítószerek használata, a közösségi kerttervezés, amelyben a Védegylet Egyesület jóvoltából lehet részt venni, az anti-korrupciós vízicsata, fejtágítás az ökotudatosságról, bringatúra, kenutúra, madár- és csillagles bakancsban és vízen egyaránt, vadmadár-kórház bemutató, helyi piac helyi termelők helyi termékeivel, kézműves foglalkozások, gyermek programok, a Gárdony városi nevezetességek kedvezményes látogatása és még sok-sok más civil program, amiket legvégül –hogy lássa mindenki, igazat szóltam, amikor fűt-fát emlegettem- egy nagy, közös, rituális fűültetés zár, hogy jövőre is legyen hol heverészni, ücsörögni és mezítláb táncolni.

Egy szó, mint száz, ha voltunk nyaralni, akkor az emlékek felelevenítése végett mindenképp, ha nem voltunk, akkor azért, ha van gyerkőc a családban azért, ha szeretjük a jó zenét, azért, ha túráznánk, csillagot számlálnánk, jógáznánk, boroznánk és madárdalra akarunk ébredni, de legfőképp szeretnénk olyasmiben részt venni, ami már nagyon rég hiányzott kishazánk fesztiváljairól, akkor irány a Gödör Kemping augusztus 21-től 26-ig, hogy mosollyal telve búcsúzzon a nyár!