Nyárvégi Bacchanália – 5. Ördögkatlan fesztivál

Az Ördögkatlan azoknak szól, akik számára a kultúra nem csak a zenét, és a zenén belül sem csak a nagyszínpad-kompatibilis könnyűzenét jelenti. A villányi borvidék három falujában idén ötödik alkalommal megrendezett fesztiválon mindenki megtalálhatja a maga helyét. Cirkusz, színház, irodalom és portugieser üdíti a nemes vendéget augusztus első hetében.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne zene is, sem azt, hogy az előadás előfeltétele az ismeretlenség. A nagyharsányi focipályán kialakított Port.hu színpadon ugyanis mindegyik este népszerű és népszerűségre méltó együttesek játszanak, és a sátorhelyekhez közeli elhelyezésnek köszönhetően elkerülni is nehéz az esti hazaúton. A Quimby, a Besh o Drom, Péterfy Bori, a 30Y, a világhírű Kiscsillag Zenekar nem szorulnak bemutatásra, de szintén fellép Sziámi és Takács Eszter közös új zenekara, a Catsandox, ezenkívül pedig itt lesz az ír punkot játszó olasz La Tresca és az eklektikus francia rezesbanda, a Les Touffes Krétiennes is.

Hogyha viszont nem csak a nagyszínpadra szerkesztett hangzásvilág kelti fel az olvasó érdeklődését, vesse szemét többek között a kisharsányi programokra. Geröly Tamás dobos jazzműhelye, a Napra-gitáros Both Miklós vezette Roma & Magyar Progresszív műhely, a Wombo Orchestra rezesei mind megérnek egy rövid buszozást a szomszéd faluba, már csak azért is, mert a Busz-Színház idén is része az élménynek, és az utazóközönséget bármikor meglepheti Kapa és Pepe két helyszín között is.

Aki viszont a színházban leli örömét, és nem csak az utazás unalma ellen, annak figyelmébe ajánljuk a nagyharsányi tornatermet, ahol csütörtök-pénteken a Pintér Béla Társulat, szombaton a Bárka Színház ad elő, vasárnap pedig egy Vígszínház/Szakkör/Füge produkció látható. Mindegyik előadás kétszer, adott napon 16:00 és 20:00 órakor nézhető meg, de ajánlott előre megtervezni a programot, és időben helyet foglalni a szervezőknél (érdemes a nagyharsányi központi részen érdeklődni). És van még bőven máshol is: a szoborparkban, a Narancsligetben, Kisharsányban és Palkonyán is lehet miből válogatni.

De természetesen az irodalmat sem fogjuk elfelejteni. A nagyharsányi szoborparkban Beck Zoli, Háy János és Artner Szilvia Sasso beszélgetését mindenképpen igyekszünk meghallgatni, a kisharsányi Kovács udvarban a slam poetry pedig a nagyszínpadi koncertek rovására bár, de szintén látogatásra érdemes programnak tűnik.

És ne higgye az olvasó, hogy ez a lista akár megközelítőleg is teljes. Kiállítások, cirkusz, táncas programok várják a látogatókat, és amit nem említettünk, csak helyszűkében hagytunk ki. A fesztivál honlapján teljes program található itt, falura bontva itt, itt és itt, tovább helyszínre és témára bontva pedig baloldalt a tárgymutató alapján lehet keresni.

Ördögkatlan, 2012. augusztus 1-5.
Hetibérlet: július 31-ig 9000 Ft, a helyszínen 11000 Ft
3 napos bérlet: július 31-ig 8000 Ft, a helyszínen 9000 Ft
Napijegy: 22:00-ig 3500 Ft, 22:00-től, ill. első napra 2500 Ft

 

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.