Vértesi ritmus

Gondoltatok már arra, hogy mi lenne, ha egy házibuliba tíz fő helyett százan mennének el? És arra, hogy ez a száz hozza az ismerősét és annak az ismerősét is, hogy együtt csinálhassátok a fesztivált? Nos, egy csákvári csapat nemcsak gondolt rá, de meg is valósította, így július 13-14-én mindenki megtapasztalhatja a MésziStock fesztiválon, milyen is a vértesi ritmus. Mi ott leszünk és elmeséljük, milyen volt, a kezdetekről pedig Mészáros Nellit, a fesztivál egyik szervezőjét kérdeztük.

FÉLonline.hu: Hogyan jött az ötlet a fesztivál szervezéshez?

Mészáros Nelli: A rendezvény tulajdonképpen egy évről-évre növekvő házibuliból alakult ki. Eredendően csak arról szólt, hogy nyáron egy-egy alkalommal összehívtuk a barátainkat egy kis dínom-dánomra, majd azt vettük észre, hogy a létszám a kezdeti 30 főről már 100 főre rúgott, ez a kis kerti party (és a szülői ház) pedig már nem bírt el ekkora embertömeget, így döntenünk kellett: vagy visszatérünk a kezdeti kis létszámú bulikhoz, vagy nyilvánosabbá tesszük és egy nagyobb rendezvényt szervezünk belőle.
Mi az utóbbit választottuk.

Mi mindenre kell odafigyelni egy fesztivál szervezésénél? Mik az első lépések?

M.N.: Húúha… elég sok mindenre. Kezdőként az első lépésünk az volt, hogy egyeztettünk a csákvári rendezvények felelősével és tőle kértünk tanácsokat, javaslatokat, valamint más rendezvények szolgáltatásait, infrastruktúráját néztük meg. Ezután átbeszéltük, hogy mi mit képzelünk el, mik az anyagi, időbeli kereteink, lehetőségeink, és ezekből mit tudunk megvalósítani.

Meddig szeretnétek bővíteni?

M.N.: Nem tervezünk nagyobb bővítést. A rendezvényen résztvevők számát szeretnénk maximalizálni 999 főben. 1000 fő felett már sokkal több a jogszabályi megkötöttség, és az sem titok, hogy szeretnénk megőrizni a rendezvény családias hangulatát is.

Mi a fesztivál célja?

M.N.: A célunk, hogy Csákváron és környékén létrehozzunk egy olyan rendezvényt, amelynek a középpontjában a zene és egyéb kulturális programok mellett a környezettudatosság és a hagyományok is helyet kapnak, valamint a környékbeli alapítványok, egyesületek is megmutathatják magukat.
Ezért már idén is és a jövőben még inkább arra törekszünk majd, hogy az étel- és ital szolgáltatásába helyi termelőket vonjunk be, illetve, hogy az áramfogyasztás egy részét alternatív energiaforrásokkal valósítsuk meg.


Kik támogatnak titeket?

M.N.: Konkrétan senkit sem emelnék ki, mert sokan vannak, és valaki biztosan kimaradna. De körülírva; az esemény megvalósításához rengeteg segítséget kapunk a családunktól és barátainktól, ismerőseinktől, akik a szervezéstől kezdve, a reklámozáson, megvalósításon keresztül a helyszínbontásig ott vannak, lesznek mellettünk. Például a helyszín magánterület, amit egyik ismerősünktől kaptunk kölcsön és itt említeném meg a zenekarokat, dj-ket is, akik ingyen vagy útiköltségért vállalják a fellépést.

Kik a célcsoportotok?

A célközönségünk alapvetően az ifjúság, a fiatalok. Az esti/éjszakai zenés programok főleg nekik szólnak, de a szombati napon napközben készülünk családi programokkal is, mellyel főleg a kisebbeket és szüleiket szeretnénk megcélozni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a nagyobbak ne élvezhetnék!
A gyermekeknek 10-től zenél a Hahó együttes, majd kézműves foglalkozások (szélforgó-, karkötő-, papírsárkány- és hulladékból ékszerkészítés, nemezelés) és a Fúzió Egyesület Fenntartható Fiatalság című interaktív játéka szól nekik. Emellett a színpadon akusztikus, improvizatív megmozdulások lesznek hallhatók, lesz táncház a Zombori zenekarral, valamint a rendezvényre látogatók megtekinthetik majd a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány standját is, ahol a Vértesi Natúrpark néhány termékét – többek között a Csíkvarsai Csípős Csodafalatot is – bemutatják majd. A helyszínen szombaton mini vásár is lesz, ahol a Jane & John Doe Family Brand, a Cilinder ékszerek és a Nem! clothing termékei mellett a Vértesi Natúrpark produktumai is megvásárolhatók lesznek.

A legtöbb fellépő, ha jól tudom, Fejér megyei. Vehető-e úgy a fesztivál, mint Fejér megye fiataljainak fesztiválja?

Valóban sok a Fejér megyei fellépőnk és valamennyire célunk is az, hogy a helyi “sztárokat”, feltörekvő zenészeket támogassuk, népszerűsítsük, illetve bemutatkozási lehetőséget adjunk nekik. Emellett vezetünk egy előregisztrációs ívet is, amin a legtöbb résztvevő szintén Fejér megyéből regisztrált, viszont sokan jönnek Budapestről is. Inkább úgy mondanám, hogy a Fejér megyei ízeket, zenészeket, a vértesi tájat, a vidéki hangulatot kedvelők fesztiválja.

Annak, aki nem ismeri a fellépőket, mit mondanátok, melyik koncertre „kötelező” elmennie?

Elég széles a zenei felhozatalunk. A fejrázós rocktól a bólogatós, csillezős muzsikákon keresztül a pörgős ska-reggae nótákig sokféle stílusból lehet válogatni. Javaslom, hogy keresse fel a honlapunkat, és csemegézzen a programokból! Viszont, ha kisgyermekkel érkezik, akkor a Hahó együttest semmiképp ne hagyja ki!

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.