Parasztopera az EFOTT-on (1.nap)

Az EFOTT második napján (2012. július 4.) kezdetét vették a Szkéné Színház közreműködésével a színházi esték. A négy előadás közül elsőként a Parasztoperát tekinthették meg az érdeklődők Pintér Béla és társulata előadásában.


A Metropol-Szkéné Színház sátra a fesztiváltérkép legszélén, a 42-es pontnál található meg (a főbejárattól egyébként ez a legmesszebben fekvő sátor). Nem egyszerű végigverekedni a tömegen és eljutni – az egyébként főbejáratként sokkal inkább elképzelhető – gazdasági bejáratig, de ott a sátor, csendes kis magányában legalább a koncertek dübörgő basszusait nem engedi be. Ami talán kell is, ha egy könnyűzenei fesztivál színházsátráról van szó.

Ha már a zenénél tartunk, a Parasztopera (nevéhez hűen) operában mondja el a balladai történetet. Azonban „zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye” – írja a szórólap. Az élőzenés megoldás, és hogy a zenekar szinte a színpadi játszótéren van, csak még emberközelibbé tette a történetet, és átérezhetőbbé a szereplők emberi és sanyarú, ám közben ironikus sorsát.

A közönség reakcióiból, a jóízű felnevetésekből és az előadás végi többszöri vastapsból ítélve azért a morbid vicceket vagy a fekete humort kevésbé kedvelők is jól szórakozhattak ebben a közel másfél órában.

A fehérre maszkírozott, holtsápadt násznép vagy a nyomasztó hangulatra ráerősítő – egyébként szintén nagyszerű, funkcionális és egyben kifejező díszlet a – jeleneteknél leereszkedő derengő fényű lámpasor, nem egy könnyű nyáresti darabot ígér. A történet maga egy családdráma, hiszen a szereplők mindegyikét valamilyen rokoni szál fűzi össze, és nem könnyű sorsokat élnek meg a darab alatt. Minden megvan benne, ami a balladához kell, sőt még annál kicsit több is, a vérfertőzéstől kezdve a megőrülésen át sokféle tragikumot tár elénk.

A napközben elviselhetetlenné váló hőség után estére egy kis enyhülést hozott a Parasztopera, a maga bizarr, groteszk, és hűvös kulturális fuvallatával. Ha valaki pedig mégsem érzi így, akkor Pintér Béla ismertetője szerint: „Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

Az EFOTT színházi programja tehát folytatódik. A harmadik napon (2012. július 5-én) délután a Színlelde Társulat 56 Kilogramm című darabja következik, majd este 21:00-től a sokak által várt Kapa-Pepe páros Thuróczy Szabolccsal kiegészülve (Nézőművészeti Kft.) adja elő A fajok eredetét.

Written by:

1992-ben született Székesfehérváron. Idén végez magyartanár, illetve nyelv- és beszédfejlesztő pedagógusként az ELTÉ-n. Írásai 2009 óta jelennek meg a FÉLonline-on.