Egy sátorban a színházzal – az EFOTT-on

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) vándorfesztivál lévén nemcsak a helyszínét változtatja évről évre, de programjai színesítésére, bővítésére is sikeresen tesz kísérletet. Így történt ez idén is. Ennek az újításnak eredményeként a 2012-es EFOTT három fő irányzat égisze alatt nyitja meg kapuit: zene, színház és sport!

Magyarország legrégebbi kulturális és könnyűzenei fesztiválján a sport eddig is nagy szerepet kapott, de most a velencei helyszín kitűnő környezeti adottságainak köszönhetően még több hangsúlyt tudnak és szeretnének fektetni rá. A helyszín már a hosszan elnyúló strandszakasz meglétével is remek területnek bizonyult, de a Velencei Vízi Vár nyújtotta adottságokat maximálisan kihasználva teret engednek különféle sportágaknak is, mint például a wakeboard, kosárlabda, tenisz, röplabda, strandfoci vagy a sárkányhajózás (az EFOTT karszalaggal rendelkezők 25% kedvezménnyel hajózhatnak a Sárkányhajó Velence jóvoltából).

Az újítás azonban egyértelműen a színház behozalatával történik majd meg. Idén először színházi előadásokat is megtekinthetnek a fesztiválozó fiatalok, hiszen a Szkéné Színház előadóinak és vendégművészeinek a közreműködésével szinte minden este játszanak egy-egy színdarabot az EFOTT-on. Fenyő Iván – aki nem annyira tartozik a sárban dagonyázó fesztiválozók közé – úgy gondolja, ezen kezdeményezéssel az EFOTT jól összepárosítható buli- és színházélményt hoz el Velencére, amit igényes módon kapnak meg az érdeklődők.

A változatos színházi előadások programjai között szerepel többek között a Nézőművészeti Nonprofit Kft. előadásában A fajok eredete című darab is, melyet a legendás Kapa-Pepe páros, Mucsi Zoltán és Scherer Péter ad elő Thuróczy Szabolccsal kiegészülve.

A darab Charles Darwin azonos című könyvére épít, melyben a természettudós a modern evolúciós elmélet alapjait fektette le. Az előadásban arra tesznek kísérletet, hogy lehet-e – és ha igen, akkor hogyan – közelíteni egymáshoz vagy ötvözni a tudományos ismeretterjesztés műfaját a költészettel.
A fajok eredetét július 5-én, csütörtök (3. nap) este 21:00-től a Metropol-Szkéné Színház Sátorban lehet majd megtekinteni.

Az EFOTT 2012-ben július 3-8. között a Velencei-tó partjára költözve várja vendégeit, most már színházi előadásokkal is színesítve az esti programokat.

Written by:

1992-ben született Székesfehérváron. Idén végez magyartanár, illetve nyelv- és beszédfejlesztő pedagógusként az ELTÉ-n. Írásai 2009 óta jelennek meg a FÉLonline-on.