Mindentől messze a szívhez közel

Kispál és a Borz éneklés július 8-án a Városligetben

Lehet a wc-n sírni, az ágyon állni, de ami történt megtörtént: 2010. augusztus 9-én a Kispál és a Borz búcsút intett nekünk, rajongóknak. Mi pedig mégegyszerezhettünk de a Sziget után nem volt több visszataps.

Persze, mind tudjuk, hogy ez az élet rendje és ahogy szüleink nosztalgiáznak a Beatlesen, mi úgy fogunk könnyekig hatódni a Kispál és a borzon, amikor az áténekelt koncertekre, az átszellemült arcokra, az ezerszer és ezerszer végigpörgetett lemezekre gondolunk, a gyerekünk – vagy már a kistesó is – pedig csak felhúzott szemmel fog vizslatni minket. Ők már nem fogják tudni, miért van a bácsi pólójára írva, hogy „nem írok semmit magamra” és Emese meg Jutka is csak puszta nevek lesznek számukra. Majd három generáció tudhatta magáénak Kispálékat az átmuzsikált 23 év alatt, Pistikét, Gemencet meg a Tiszai pályaudvart, most pedig új zenekarok vonzzák a tornacipős bölcsészeket a nagyszínpadok elé.

Igaz, hogy csak két év telt el az elválás óta, de kérem, tisztelt nézők, olvasók, miért is ne lehetne már most rendezni egy Borz-találkozót? Nosztalgiázni sosincs túl korán.

Szőllősi Tamás (sztomy) fejéből már egy évvel korábban kipattant az ötlet, mikor egy ismerősével végigénekelték a búcsúkoncert összes nótáját, és másokon is egyre inkább azt látta, hogy a rétek halványak a zenekar nélkül. Hiszen miért is ne lehetne maga a közönség a „tökéletes helyettes”? Így megszervezte a közös Kispál éneklést a Facebookon, amelyen már most úgy fest, hogy több mint hatszáz résztvevő lesz.

Ő maga még a “fiatal hívők” közé tartozik, 2009-ben szerette meg a zenekart, ahogy az lenni szokott ismerősök közbenjárásának köszönhetően, de szerelem volt első hallásra és mára már az első akkordokból képes felismerni a dalokat. Bár neki is volt néhány dal, amiket már régóta ismert tőlük. Lassan a Kispál olyan lesz, mint a folklór része: nincs olyan ember, aki ne ismerne fel tőlük legalább egy számot, legyen az a Csinibabából ismert Kicsit szomorkás, a Németh Jucival közös Deszeretnék vagy az ezerszer idézett Ha az életben.

Többek között ezeket a számokat is énekelhetjük majd június 8-án a Városligetben. A dalolászás már délután 3-kor elkezdődik egy rövid köszöntés után a Csillag vagy Fecskével, a többi dal 20-25 dalról pedig mi magunk dönthetünk Facebook-szavazásokon.

Aki pedig nem csak „torok hangszerrel” rendelkezik, azt a rendezők szeretettel várják síppal, dobbal, nádihegedűvel együtt. Már most sok gitáros jelentkezett a számlistájukkal – még Szegedről is érkeznek lelkes húrpengetők -, így ha Te is tudsz „kispálul” zenélni, ne habozz elküldeni a megoldást a mostigynemtudom[kukac]gmail[pont]com –ra.

No, de ha az osztály összeül nosztalgiázni, felvetődik a kérdés, mi újság a mesterekkel, mit szólnak a közös dalidézéshez? „A zenekartól nem érkezett visszajelzés, de én az öltet alap variációjaként szeretném ezt az eseményt megtartani. Ebben nem volt benne hogy őket is felkeresem és elhívom, mert szerintem ha ők be akarták fejezni, akkor tisztelnünk kell egy szinten, de ez nem zárja ki azt a tényt, hogy szívesen látom őket köreinkben, sőt! „ – mesélte Tamás, akivel szóba jött mindenki titkos reménye, egy esetleges reunió létrejötte is: „Nem hiszem, de nem is akarom. Szerintem nem lenne olyan mint régen, és amúgy is, mindenki más pályára lépett. De talán egyszer mikor Lovasiék 60 évesek lesznek, csapnak egy kerti partys Kispál-koncertet, Pistikével és Jutkával.. meg Emesével.”

És mind tudjuk, ez így van jól. A koncertre járást pedig talán felválthatja egy új, éneklős hagyomány, amikor évente egyszer az összes Kispál és a Borz rajongó lakásán csak az ágy asztal és tévé maradnak otthon.

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.