Hegyalja – ahogyan mi szeretjük

Az idei Hegyalja vagy egyszerűen csak Hegy’ július 18-22 között hozza a szokott formát, ami miatt minden évben borítékolható a siker: ez nem az a fesztivál, ahova azért megyünk, mert fellép három-négy olyan nemzetközi együttes, akik még soha nem jártak Magyarországon, hanem mert egy hatalmasat bulizhatunk együtt azokra a zenekarokra, akiket ismerünk, úgy, ahogyan mindig is szoktuk.

A koncepciónak megfelelően a fellépők összeválogatását sem bonyolították túl a szervezők: egyszerűen leszerződtettek minden magyar zenekart, aki számít, és melléjük minden napra egy-két külföldi nagy nevet, jellemzően olyat, akit biztos, hogy mindenki ismer, és új lemezzel turnéznak éppen.

Szerdán lép fel a Csík Zenekar, amely idén is a három év alatt összerakott Lélekképek (2011) számait játssza, és a Vad Fruttik, amely a borítékolható Sárga Zsiguli mellett a 2010-es Fénystopposok dalait fogja játszani: az ereszd-el-a-hajam-buli nem ismerhet határokat. Szintén az első napon lép fel a Magna Cum Laude, akik – a zenekar honlapja szerint – a tagok magánéleti problémái által inspirált, 2011 novemberében megjelent Belső égés számait fogják pörgetni. Utánuk pedig az örök klasszikus Edda fogja a 2011-es 30 éves turnéból készült lemez dalait játszani. A nap külföldi fellépője a veterán német Alphaville, amely itthon sokaknak talán onnan ismerős, hogy ők készítették a „Bikicsunáj” eredetijét.

Csütörtökön lép fel a magyar könnyűzenei élet igazi örömzenekara, a Magashegyi Underground, akiket a nem kevésbé pörgős Pannonia Allstars Ska Orchestra követ, akik a legfrissebb Lovemonster (2012) című albumukról is minden bizonnyal játszanak majd az örök klasszikusok mellett. Utánuk a Péterfy Bori & Love Band következik, akiket csak gyűlölni vagy imádni lehet, és akik valószínűleg a legújabb lemezükről is elhoznak pár számot, amelynek a felvételei ezekben a percekben is zajlanak a stúdióban. Utánuk a szintén éppen – a nemzeti radikális FankaDelivel közösen készülő – új lemezt készítő Kowalsky meg a Vega fog fellépni. Szintén ezen a napon lép fel sokak kedvence, a Balkan Fanatik is. A nap első nemzetközi fellépője a Grammy-díjas Everlast, aki a rapet ötvözi az akusztikus rockkal. Utánuk a tavalyi VOLT-on is fellépő Parov Stelar Band következik, akik viszont a tavalyi fellépésükhöz képest idén a három részes The Princess albumjuk turnéjának részeként jönnek. Meggyőződéses kriptokommunistáknak még tudjuk ajánlani a második napról a HétköznaPI CSalódások fellépést.

Péntek lesz a fesztivál csúcspontja: ezen a napon lép fel a 2011-ben új lemezzel jelentkező Beatrice, valamint a 2011-es Tudományos Fantasztikus Pop lemezzel új korszakába lépő Supernem is. Utánuk érkezik a színpadra a magyar punk klasszikusa, a 2012 szeptemberében új albummal jelentkező Alvin és a mókusok, majd pedig a 2011-es Vízválasztóval koncertező Depresszió. A harmadik nap fellépője lesz a Carbonfools és az Anima Sound System. A csúcsnap magyar csúcsfellépői pedig a Bëlga, akiket a 2010-es négyes album óta főleg nem kell senkinek sem bemutatni, valamint a 30y, akik a 2010-es Városemberrel ismét bizonyították, hogy még sokáig a minőségi magyar könnyűzene zászlóshajója maradnak, és akik minden bizonnyal régi számaik felújított változatait is játsszák majd. A nap külföldi fellépői a finn power metal képviselőt, a Sonata Arctica, akik a Stones Grow Her Grave 2012-es albumuk turnéján érkeznek Hegyaljára, és a hardcore punk és heavy metal ötvözéséből született Biohazard, akik a 2008-as újraalakulásuk utáni első, 2012-es Reborn in Defiance albumuk turnéja keretében koncerteznek.

Szombaton sem kell félteni a szervezőket, maradt még együttes erre a napra is: fellép a Punnany Massif, az Irie Maffia, akik a 2011-es EPjükről is fognak játszani, a Kiscsillag és a Brains is. A nap külföldi fellépője a Stereo MCs, akik elektronikus zenéjükkel biztosan felpörgetik a búcsúbulit. Megrögzött bölcsészeknek még tudjuk ajánlani Akkezdetphiai rap formációt.

A bérlet ára július 8-ig 18.900 Ft, diákigazolvánnyal 16.500 Ft, a helyszínen egységesen 22.000 Ft. A napijegy július 8-ig 6.900 Ft, a helyszínen 8.500 Ft, helyi lakosoknak 4.500 Ft.

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.