Generációs emlékek

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Belvárosi Fesztivál szépsége abban rejlik, hogy minden korosztályt megpróbál az utcára csábítani. Délelőttönként kézműves vásárral, családi programokkal, délután pedig koncertekkel, változatos fellépőkkel, vurstli-hangulattal várja a látogatókat.

A Szabadság téri Quimby koncert számomra generációs emlék. Ezzel kezdődik a nyár, az első alkalom minden évben, ahol talán már nem is kell kardigán, ahol még bizakodom, hogy most nem öntenek le sörrel, ahogy a jó fesztiválokon illik.
Szellős délutánunk van, a kiskölykök még fetrengenek a homokozóban, miközben az idősebb korosztály már bizakodó arckifejezéssel lézeng, dülöngél a zene ritmusára. Mindent eláraszt az olajban piruló hagyma- és kolbászszag. Kissé lanyha az Intim Torna Illegál koncert, a mai napon az első. Éppen ezért nincsenek is sokan, oda nem illően hangzanak a pergő ritmusok, a kántálás, a közönség csak az utolsó dalok erejéig tér magához a délutáni kómából. A Hatdiplomás, a Hipnotizőrkirály és a Kedvenc mindenem a biciklim után Petruska András következik, aki egy szál gitárjával hivatott hangulatot teremteni. Ez többé-kevésbé sikerül, a feldolgozások közül a legtöbbre elég gyorsan ráismerünk, aztán a Quimby előtt még arra is van időnk, hogy megnézzük, mi megy a többi színpadon.

Gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy ez a fesztivál legnépszerűbb eseménye. Azon ritka alkalmak egyike, amikor rendkívüli tömeg gyűlik össze az egyébként üresen pangó téren. Idén negyedik alkalommal ácsorgok, nyújtogatom a nyakam feleslegesen, könyökölök és harácsolok, hadakozom felkészületlenül a tömeggel, hiszen úgy tűnik, talpalatnyi hely sem maradt. A legkedvesebb (és legismertebb) dalokat játsszák, a Most múlik pontosant, az Ajjajjajt, az Autó egy szerpentinent, a szövegeket mindenki fejből fújja. Minden évben megéri kijönni, bámulni bambán, ahogy lemegy a nap. Szomorú szertartás ez, nézni, ahogy körülöttem átszellemült ugrálásba kezdenek, figyelni, ahogy Árpi barátunk vadul hadonászik, miközben mókás történeteket oszt meg velünk – végre megtudom a Quimby szó jelentését, példának okáért. Összességében örül a nép, nagyon, és velük örülök én is.

Kijutni innen már más kérdés, bokormászás miniszoknyában, hadakozás részeg, csatakos férfiak és megszeppent arcú családosok között. Közben azon pörgünk, tényleg ennyi lett volna-e az egész, már megint ide jutottunk, hát itt állunk, a nyár kapujában.

Képek a Belfeszt honlapjáról

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.