8. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál

Furcsa alakok ácsorogtak a Millenárisban Star Wars-szereplőknek vagy más hősöknek álcázva magukat, és kedélyesen beszélgettek. A tájékozódást nagyban megkönnyíttették a Magyar Képregény Szövetség által rendezett 8. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválra érkezőknek, a parkban rohangáló kisgyerekeknek meg önmagukért is elég szórakoztatóak voltak.

Bent azonban már komoly dolgok fogadták a látogatókat. A sorokba rendezett asztalokon képregényhalmok várták, hogy az érkező kézbe vegye, és lehetőleg haza is vigye őket. Ideális mennyiségű standot állítottak fel, soknak tűnt, de még végig lehetett nézni mindet ép ésszel. Bele is feledkeztem a kínálatba. A színpadon a most 50 éves Pókember-sorozatról Harza Tamás tartott előadást, miközben az egyik sarokban vadul rajzoltak a bátor kísérletezők és az elismert képregényrajzolók, például a Korcsmáros Pál-díjas Felvidéki Miklós.

Az idei meghívott vendég Lengyelország volt. Nem emelték ki a tömegből, ez rendben is van, a képregény demokratikus műfaj, és sokkal kevésbé vannak nemzeti sajátosságai, mint az irodalomnak, a választék pedig bőséges. Jelen voltak Tomasz Tomaszewski és Robert Trojanowski képregényrajzolók, és Piotr Kasiński, a lódzi képregényfesztivál igazgatója. Rajtuk kívül Ausztriából a Radar és Tonto Comics, Szlovákiából pedig a félig magyar F_art-comixes páros erősítette a nemzetköziséget. Hozzám hasonlóan rengeteg érdekes programról maradt még le, aki nem volt ott egész nap.

A képregényeket nézegetve sajnos nem mindig tudtam örvendezni. A legtöbb fekete-fehér volt, valószínűleg a nyomdai költségek leszorítása, és nem a koncepció miatt, jó pár igen gyenge papírra nyomva és kapoccsal tűzve rendes kötés helyett (nem mintha mind érdemelt volna többet). A külföldi kiadások, például Marjane Satrapi könyvei vagy Korcsmáros Pál művei szerencsére már megjelenésükben is igényesek voltak. A klasszikus hősképregények mellett pedig a lassan kultusszá váló Simon’s Cat több kötete, vagy a valóban kép-regénynek (graphic novel) számító Berlin is elfért. Külön pozitívum volt, hogy a képregény-rajongókról keringő előítéleteket meghazudtolva teljesen normálisnak tűnt mindenki, leszámítva a bejáratnál ácsorgó jedi-lovagokat és a cukrászt, aki erre az alkalomra különleges figuratív tortákkal készült (a kedvencem Yoda feje volt életnagyságban egy tányéron). Bár a képregény szubkultúrának számít, egyáltalán nem zárt, és mivel érdekes, egyedi műfajról van szó, ennek csak örülni lehet.

A 8. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál 2012. május 13-án került megrendezésre a Millenáris Központban.
A fotókat Jakab Tündi és Petren Gábor készítette.
Forrás: 5Panels – Magyar Online Képregények

Written by: