Pannónia Fesztivál 2012

Nagy felháborodást váltott ki a Pannónia Fesztivál tavaly decemberi Facebook-bejelentése, mely szerint a fesztivált idén nem a Cseri-parkerdő évek során kitaposott ösvényei között rendezik meg, hanem a sokadik balatoni fesztiválként Szántódpusztán. Sokan jegyvisszamondással fenyegettek akkor, mára, reméljük, hogy megbékéltek a négynapos rendezvény költözésével, amely, mint az elmúlt négy évben mindig, idén is megnyitja az ereszd el a hajam fesztiválszezont.


Nem tudhatjuk, mi lehetett a baj Várpalotával, de az biztos, hogy a valahai bányászváros a fesztivál révén került fel a térképre, most pedig, legnagyobb bánatomra, eltűnik onnan. Báj-báj olcsó boltok, kocsmák, pizzázók, MOL-kút. Szervusz Szántód, szervusz Balaton, strandi büfék, tiltott éjszakai fürdőzések!

Eddig minden úgy fest, mint egy tündérmese: a sokat próbált legkisebb fesztivál elhagyja a várost és egy háromszor nagyobb, vízpartra néző király rétre költözik, ahol az őket látogatók hét különböző helyen „csemegézhetnek” a 200 különféle ínyenc fogásból.
Szóval a Pannónia Fesztivál idén a Tihanyi-félszigettel szemben, a Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális központ területén rendezi meg négynapos pünkösdi királyságát május 24. és 27. között.

 

A helyszín sajátossága – a vízpart közelségén kívül –, hogy különleges kőház épületeivel olyan, mint egy skanzen, a sátortábor pedig egy templom tövében lesz, így idén kevésbé lesznek „nomádak” a körülmények, mint az elmúlt öt évben.

A dögbor szerelmeseinek üzenjük, idén meglepően új élményben lehet részük, ugyanis az új helyszínhez egy 1000 négyzetméteres borospince is dukál, ahová a szervezők nemcsak kellemes lötybölgetős borkóstolást, de nagy bulikat is ígérnek.

Meg Re-poharakat, ami áldásos ötlet, hacsak visszaemlékszünk azokra a reggelekre, amiken egy sörpadról figyeltem, ahogy az elhajigált műanyagpohár dombokat megvilágítják a felkelő nap sugarai… És ha már a poharak változnak, miért ne változna a beletöltött nedű is? Idén Sopronival hűthetjük le hangszalagjainkat egy-egy áténekelt koncert után, amiből lesz bőven: 200 előadó húzza-zúzza-rappeli-üvölti-énekli a talpalávalót a fesztiválra kiéhezett közönségnek.

Visszatér a nagyszínpadra a Quimby és az új gitárossal kiegészült Tankcsapda, újra találkozhatunk Péterfy Borival és természetesen idén is lehet szándék Kiscsillagra, 30Y-ra, Roadra, Irie Maffiára, PASO-ra menni, hogy a többi 192-t ne is soroljuk.

Bár úgy tűnik, már nem csak Pannónia zengi a szép dalokat a fesztiválon. Habár már tavaly megtört a „magyar dalos fesztivál” hagyománya a szülinapi Twister Sistersszel, idén azonban három este is idegen nyelvek pörögnek a mikrofonon, mint az Amerikából jött rapper, Flo Rida, a hardcore-rapper Onyx és a szuper hip-hop csapat Slaughterhouse.

Ugyanis 2012-től a PAFE mindenkié, így hiphop és hardcore színpaddal bővül az eddig megszokott sátrak sora.
Ám a sok változás mellett az alacsony jegyárakat sikerült megőrizni, így a négynapos bérlet 6900 Ft-ba kerül, a három napos ára pedig 5900 Ft, az előző évektől eltérően pedig végre lehet venni napijegyet is, ami 3900 Ft-ot kóstál.

A kis puszta fesztivál egyre inkább kezd feltörni. Ki emlékszik még arra, mikor csak úgy lehetett bejutni a PAFE-ra, ha előtte interneten regisztráltál és kinyomtattad a jegyet? Az elmúlt öt év alatt a legkisebb fesztivál lett a leginkább szeretett, és a magam részéről úgy vélem, ameddig a kedvenc hazai zenekaraimra tombolhatom ki magamból a vizsgaidőszak fáradalmait, addig mit bánom én, ha többet nem kell a rendőröknek elzavarniuk a bányatótól, és nyugodtan áztathatom koncertporos lábamat a Balatonba, miközben felszisszentek egy doboz sört.

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.