Márciusban a műúton jártunk amúgy…

Beszámoló az Amúgy és a Műút folyóiratok bemutatójáról

2012. március 27., MODEM, Debrecen

2012. március 27-én késő délután-este programok sokasága várta az irodalom és művészet iránt érdeklődő közönséget a debreceni MODEM-ben. 17:00-tól Kishonthy Zsolt művészettörténész tartott rendhagyó tárlatvezetést feLugossy László Hétmilliárd emberi agy, nagyjából című kiállításán, ezt követően az Amúgy és a Műút folyóiratok bemutatkozását hallgathattuk meg – a Műút jelen száma éppen feLugossy életművével (is) foglalkozik. Majd a művész új könyvének bemutatójára került sor, végül filmvetítés következett. E rövid beszámoló a többféle program közül a Műút és az Amúgy lapszám-bemutatóját emeli ki.

Az Amúgyról, a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör által alapított folyóiratról Polgár Tóth Tamás főszerkesztő beszélt, aki hangsúlyozta, hogy a weblap új arculatot kapott: a különleges, már-már futurisztikus borító Áfra Jánosnak, a dizájn Horváth Imre Olivérnek köszönhető. A lap immár nem az amugy.tk, hanem az amugy.hu helyről érhető el, az előző honlapra érkezett írások feltöltése még folyamatban van. A külcsín változott, ám a belbecs ugyanaz maradt: a rovatok szerkezetében nem történt megújulás. Minden lapszámban tisztelegnek egy-egy költő-vagy íróelőd előtt, most Örkény Istvánon a sor. A lapszám rövid, összefoglaló jellegű bemutatása után Polgár Tóth Tamás a szerzőknek adta át a szót. Elsőként Asbóth Balázs olvasta fel a Céhkaptár rovatba íródott Nem játék című versét. Ezt követően Németh Margarita Hetedik című novelláját hallgathattuk meg, mely gazdag volt József Attila-i intertextusokban. Horváth Imre Olivér rövid, ám emlékezetes verse, a Reciprok következett, majd Somogyi Tibor olvasta fel Örkény István ihlette Tanulságos eset című egypercesét, melyből megtudhattuk, milyen következményei lehetnek annak, ha egy kamaszlány egy nap Hello Kittyvé változik. Az Amúgy bemutatóinak sajátossága többek közt az, hogy a kivetített és felolvasott szövegek mellé hangeffektek is társulnak, így a szerkesztők többféle médiumot is mozgósítanak a bemutatók során.

Az est további részében Somogyi Tibor, az Amúgy szerkesztője beszélgetett a Műút szerkesztőivel: Bujdos Attilával, Kishonthy Zsolttal, Tellinger Andrással és Zemlényi Attilával. Somogyi a „Műúton eltévedt polgárként” aposztrofálta magát, s kérte, hogy a szerkesztőik legyenek „kalauzai” utazása során, ezért kérdései nemcsak az aktuális lapszámra, hanem a Műút múltjára és jövőjére is irányultak, így a közönség átfogó képet kaphatott a folyóiratról. A Műút egy fiatal lap, öt éve született Miskolcon, általában tematikus számokkal jelenik meg. A legújabb számban Dante Isteni színjátékának Nádasdy Ádám által fordított részleteit olvashatjuk, valamint az aktuális színházi blokk a Maladype Társulatról szól. A folyóirat elejéről pedig feLugossy László portréja figyeli az olvasót: az ő szövegei és képei is megjelennek a számban, valamint egy vele készült interjút is találunk. Mint minden Műútban, úgy jelen számban is fontos a vizualitás. Szövegek és képek kapcsolatáról Somogyi Tibor kérdése nyomán Tellinger András beszélt: a képek nem illusztratív jellegűek, sokkal inkább arra törekednek, hogy a képek felerősítsék a jelentéseket. Kishonthy szerint az olvasók így szívesebben veszik a kezükbe a lapot, mint ha pusztán fekete betűk dominálnának a fehér lapokon. A folyóirat által közzétett képregényekről is szó esett, Zemlényi Attila szerint ezek a lap magazinjellegét erősítik. Nemcsak a képregények, hanem a Kikötői hírek rovat is felkeltheti az olvasó érdeklődését, ahogy erre Somogyi reflektált. Zemlényi úgy látja, a magyar folyóiratokban keveset foglalkoznak a világirodalommal, ezért ezekkel a „kis színesekkel” szeretnék elérhetőbbé tenni az olvasóközönség számára más nemzetiségű szerzők írásait is. A magyar szerzőkkel kapcsolatban pedig felmerült az utánpótlás kérdése. A lap elsősorban fiatal írók, költők alkotásait közli, Deákpoézis elnevezésű pályázatukkal pedig a legfiatalabb korosztályt szólítják meg, ezzel a középiskolás diákokat ösztönzik a vers- vagy prózaírásra.

A bemutató után Zemlényi Attila beszélgetett feLugossy Lászlóval Kitömve című új könyvéről. A délután ekkorra már estébe hajlott, ám a tartalmas programok kárpótolták a közönséget a kissé hosszúra nyúló rendezvényért, hiszen a folyóiratok világában mindkét lapszám szerkesztői kiváló kalauznak bizonyultak.

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.