Jégkorszak a fürdőszobában

Egy kis fáziskésés következtében – amit tudjunk be a téli álomnak – ismét rá kellett döbbennem, hogy a magyar zenei paletta még mindig bővelkedik meglepetésekben, legalábbis számomra.


Egy barátomnak köszönhetően bukkantam a Hó Márton és a Jégkorszak nevű formációra. Első találkozásom a Dalok a fürdőszobából című lemezükkel nem volt rám nagy hatással, de a jégkorszak végül nálam is beköszöntött pár hónappal később. Vajon mi idézte elő a változást? Hó Marciék zenéje magával ragadóan melankolikus, ugyanakkor mosolyfakasztóan bájos is a maga pár akkordos dallamvilágával együtt, amihez bizony hangulat kell. A zenei alap könnyedén emészthető, a főként akusztikus gitárra épülő hangzás pedig önmagában nem újdonság, de muzikális bravúrokat más zenei műfajokban kell keresni. Egy alternatív zenekar esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kap a dalszöveg, ez ebben az esetben sincs másképp. A lemezen található tíz dal bővelkedik gondolatokban, izgalmasabbnál izgalmasabb képekben, és minden szám tartalmaz meglepetéseket. Például Hó Marci énekel kamikaze mókusokról, a ’90-es évek utáni vágyakozásáról az I’m a Singer-Songwriter című dalukban, a Mikor pilóta voltam pedig kedves és nosztalgikus ábrándozásra invitálja a hallgatót. De ugyanakkor énekel a haverjairól, az érzésről, amikor olyan, mintha folyamatosan le lenne maradva, és arról, mennyire szerelmes Péterfy Boriba és Németh Juciba. A Szerelmes voltam című számnak köszönhetően egyébként még a tavalyi évben a Péterfy Bori & Love Band utolsó koncertjeinek egyikén előzenekarként is volt lehetőségük fellépni.


Valószínűleg innen ered Tövisházi Ambrussal, a Love Band, az Erik Sumo Band és az Amorf Lovagok zeneszerzőjével, szintisével való kapcsolatuk, amely a lemez szempontjából kulcsfontosságú, a produceri munkákat ugyanis ő látta el, ennek pedig örülni kell, hisz ha fülel az ember, akkor azért rá lehet bukkanni T. Ambrus jellegzetes stílusjegyeire. A zenekar rajongóinak és nekem is a leginkább fület gyönyörködtető dal a lemezről azonban a Négy évszak: tél, tél, tél, tél, vidám, mozgásra és közös éneklésre csábító hangulata miatt valószínűleg ehhez készül majd a legújabb klip is a közeljövőben.

 

Összességében nekem nagyon tetszik Hó Marciék munkássága, és pont az egyszerűsége varázsolja a dallamokat végtelenül szerethetővé. Ajánlom szürke és hideg hétköznapokra, amikor minden ember arcáról csak a mélységes letargiát és unalmat lehet leolvasni, továbbá kilométerhiány esetén is, hisz megadja az optimális ritmust bármilyen „haladó” tevékenységhez.

 

A jégkorszaki album erről a linkről ingyenesen letölthető.

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.