FÉLonline.hu 2011 február

Dombovári Csongor
Vak emberek álmai
[audio:http://felonline.hu/wp-content/uploads/2011/02/3.-vak-emberek.mp3]


Antal-Bacsó Bori
[próza]
Őrlőfog

Anna ül a váróban. Még néhány perc, és meglesznek az eredmények. Addig is elrágcsál néhány kekszet.
Gyűlöl enni, mégis, mintha egy láthatatlan kéz tömné a szájába az ételt, hogy örökké csak rágjon és rágjon. Ő pedig rág. Kitartóan őröl a fogaival. Szégyelli ugyan, de mégis. Ha senki nem látja, többet eszik. Apró, lopva betömött, eldarált falatkák.
Anna többet nyom száz kilónál.
Gyerekkorában az anyja kitálalta az ételt, aztán mozdulatlanul figyelte, ahogy a húgával felfalják. Aki hamarabb végzett, megetethette a másikat. Meg kellett etetnie.
Anna mindig is gyűlölte, ha etették. Csecsemőként sivalkodott, valahányszor az anyja megpróbált leerőszakolni valamit a torkán. Azt se tudta soha elviselni, ha a húga matat a szájánál, ezért csak nyeldekelt, fuldokolt, és végül megkönnyebbülten tuszkolta a testvérébe az ételt.
Tizenhat éves korára jócskán kigömbölyödött, a többi lányhoz képest óriási méretű ruhákban járt. Mások állandóan szúrós megjegyzéseket tettek rá. Változni akart, lefogyni. Ám az anyja még mindig ugyanazt a játékot játszatta velük, ő pedig még inkább megalázónak érezte, hogy a húga tömi a szájába az ételt. Így tehát tovább rágott és nyeldekelt.


Kapelner Zsolt
[kritika]
Babits könnyezik

Azzal még nincs baj, ha a különböző szervezetek, társaságok, folyóiratok lelkesedni kezdenek az irodalom iránt. Sőt, én még annak is csak örülni tudok, hogy ilyenkor általában a fiatal tehetségeket szeretnék támogatni, lehetőségeket nyújtani nekik, a legjobb, amikor ez még sikerül is. Ilyesmire tényleg szükség van. De ahogy a Pesti Bölcsész Újság most februárban megjelent szépirodalmi különszáma mutatja, csak lelkesedéssel semmire sem lehet menni. Hiába volt a rengeteg munka az irodalmi pályázat kiírásával, elbírálásával, az eredmény legnagyobb része végül is sem nem szép, sem nem irodalom.

[versek]

Horváth Dorottya:

B. Horváth László:

Liptai Nóra:

Váczi Lajos:

Berényi Csaba:

Braun Barna:

Hutvágner Éva:

Körtesi Márton: