Amúgy megjelent

Megjelent az Amúgy őszi száma. De mi is az Amúgy? Már a nagy kezdőbetűből (is) sejthetjük, hogy nem csak egy Hajdú-Bihar megyében közkedvelt határozószóról van szó, hanem valamilyen tulajdonnévről, egészen pontosan a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör (DEIK) tagjai által publikált folyóiratról. Október 19-én tartották a szezon lapszámbemutatóját az oktatási intézmény főépületében, amire engem is meginvitáltak.


Egyetemi hallgató létem ellenére voltak aggályaim a Színláz-terem hollétét illetően, de végül némi útbaigazítással sikerült rátalálnom az alagsor egyik apró rejtett zugában. A kis helyiségbe lépve rögtön felszabadultak gátlásaim, hiszen nem egy tátongó térbe léptem, ahol a szigorúan rendezett székek rideg sokasága várt, hanem néhány ütött-kopott, mégis hangulatos székecske.

Az előadás elkezdődött. Polgár Tóth Tamás nyitóbeszédében mindenkit köszöntött, majd azt is megtudhattuk, hogy ez az eddigi legnagyobb érdeklődéssel kísért lapszámbemutató. A műsor alapvetően három kisebb részből állt. Kezdésként a fiatal írók olvasták fel műveiket. Németh Margarita A trolin című munkája a városban közlekedő emberek világát segítségül hívva sokkal mélyebb dimenziókba varázsolt minket, Kelet és Nyugat ellentétét bemutatva a Mikes-megemlékezés jegyében. A versek és prózák egymást váltották, így a következő mű Farkas Evelin Patkány, ó patkányom! című műfordítása volt Christopher Logue verse nyomán, illetve elhangzott még Somogyi Tibor Szulejmán tourist című humoros novellája szintén a megemlékezéshez kapcsolódva, és Horváth Imre Olivér Intro című műve is.

A második felvonás egy performanszból állt, amit a DEIK három fiatal hölgy tagja, Tóth Laura, Fábián Dominika Anna és Németh Margarita adott elő, Horváth Imre Olivér rendezésében. Mikes életéből ihletődve a száműzetés fogalmát ábrázolták különféle kontextusokban, a Dirty Little Secret című eklektikus stílusú zeneszám négy és fél percébe sűrítve. Noha a produkció nem minden mozzanata volt könnyen befogadható és értelmezhető, ez a kis pop-performansz igazán nagy sikert aratott.

Akinek eddig nem igazán sikerült feloldódnia, – amit kétlek – az utolsó program során bizonyosan ellazult, és még a rekeszizma sem maradt tétlen. Somogyi Tibor könnyed és humoros köntösbe bugyolált beszélgetést folytatott a Katapult kortárs alkotói oldal két szerkesztőjével, Apagyi Ferenccel és Komor Zoltánnal. A párbeszéd során megismerhettük az oldal kialakulásának történetét, céljait, működésének mechanizmusát. Kiderült, hogy Komor Zoltán nemrégiben megjelent Mesék Kaptárvárosból című regénye után egy közös kötetet terveznek az ifjak, valamint, ha kifogynak az ihletből, gumitintahalat dobálnak egymásnak, ráadásul zajzenére. A kreatív marketing részeként a beszélgetés alatt-után egy esernyőből mindenki kedvére vehetett versjegyeket, de felolvasás formájában is kaptunk némi ízelítőt művészetükből.

A lapszámbemutató formális része a beszélgetéssel véget ért. Rutinosan megvalósított programszerkezet, kreativitás, családias légkör és némi humor jellemezte ezt az órát. Aki szeretett volna valamilyen felmerülő kérdést informális közegben megvitatni, megtehette, ugyanis Polgár Tóth Tamás zárásképpen meginvitálta a jelenlévőket egy oldottabb hangulatú sörözésre.

 

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.