Friss VÍZ, új RAK TÉR


Szeptember 10.-én (ma) este hétkor, a Király Gyógyfürdőben nyit a Hegedű utcából kipaterolt Tűraktér utódja, a Vízraktér. Az új helyszín, ugyan sokkal kisebb, de azért megfelelő lesz a Tűzraktér művészeinek előadásaira, igaz, a fürdőben alkotóházat üzemeltetni sajnos nincs mód. Ellenben a Vízraktér kulturális közösségi tér állandó vendége lesz a magyarhangya, heti filmvetítésekkel, filmklubokkal; a tranzit.hu itt nyitja meg magyar és idegen nyelvű művészeti könyvtárát, és indítja be szabadon látogatható Művészetelméleti és Gyakorlati Szabadiskoláját; a Picasso Point étterem pedig bebizonyítja, hogy szűk helyen is lehet magas színvonalon vendéglátni.

A Vízraktér befogadása és beindítása, a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfülredői és Hévizei Zrt. szerint jó lehetőség arra, hogy a Király fürdő, hasonlóan az általuk üzemeltetett többi fürdőhöz, új, egyedi arculatot kapjon. Azt is el szereznék érni, hogy a budapesti fürdőket ne csak a főleg gyógyulni vágyó idősebbek, hanem a fialok is gyakrabban látogassák, hasonlóan a múlt század elejének fürdőkultúrájához. Ezért a művészeti események mellett (jegy váltása ellenében persze) mindig lehet majd fürdeni is.

Simor Ágnes, a Vízraktér optimista művészeti vezetője szerint mindenképpen tovább kellett lépni és, bár a jelenleg is zajló per (melynek következő tárgyalása szeptember 20.-án lesz) mindenkit megviselt, muszáj folytatni – az ügy érdekében többek által önként vállalt – munkát amely a Tűrakteret nagy hírű intézménnyé tette. Igaz, anyagilag jelenpillanatban csak decemberig látnak előre, sok reményt fűznek az új projekthez. Amit lehetett átmentettek a Tűzraktérből, többek között az asztalok is ugyanazok maradnak, mint a régi helyen, igaz kicsit átdizjánolták őket az új névhez. Reméljük a művészeti-kulturális értékek is új otthonra lelnek, és bár, ahogy több helyen írták, biztos nem lesz ugyanaz, de legalább olyan jó közeget teremtettek.

Az új helyszín hiányosságait kreatív ötletekkel pótolták az alkotók. Az udvaron fűthető cirkuszi sátor áll, amely eső esetén is képes helyt adni a filmvetítéseknek, a könyvbemutatóknak és felolvasóesteknek, ezen kívül pedig a Tűzraktér artistái állítják fel benne „porondjukat”.

A szűk kádfürdőket színházi térré alakították. A performance-okat így kis csoportokban lehet megtekinteni, a közönségnek a kádból nincs hova menekülni, így a színészek az arcunkba mászva játszhatnak, ami hihetetlenül közvetlenné teszi az előadásokat.

A Vízraktérben a szervezőknek főleg az okoz gondot, hogy az épület műemlékvédelem alatt áll, így még egy szöget sem lehet engedély nélkül beverni a falba (nemhogy tereket egybenyitni, falat építeni, vagy dönteni). Az emberek kiszolgálására ráadásul összesen egy büfépult áll rendelkezésre, ugyanakkor a sokat próbált kantinosok uralják a helyzetet. A külső bárpulttal kiegészült Vízraktérben garantáltan lehet majd jókat inni, és ameddig a Picasso Point konyhája a felelős érte, enni is, az biztos!

Ma este tehát a remek kádfürdő-performaszok mellett színház-irodalom-látvány etűdök lesznek láthatók. Fellép: A Hólyagcirkusz, a Radikális Szabadidő Színház, a JAK szerzői, a szökőkútnál koncertek várják az érdeklődőket. Lesz Andraxíinház: zenés-táncos performansz vízre és térre

.A „vizes jegy” 2500 Ft, amely tartalmazza a fürdőjegyet; a „száraz jegy” pedig 1500 Ft lesz.

(fotó: Braun Benjamin)

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.