szemét.underground. – SZIN 2011 harmadik nap

Mialatt Nagyferó szánalmasan hálelújázott a nagyszínpadon, szemétből készült ruhákban vonultak fel a toalettjüknél sokkal szebb lányok a SZINdizájn keretében. Este a Magashegyi Underground (ismét) bebizonyította, hogy nem egy egyszerű MR2-vel pumpált egyslágeres “álter” banda, és hogy van élet van Kardos-Horváth után. Tiszteletét tette a legendás Vágtázó Halottkémek nevezetű ősi, magyar, harcore ethno-punk banda. Hajnalra a Mystery Gang rockabilyén pedig kilyukadt a talpunk.

Ronda, szemétből van, büdös is?

A SZIN Magyarország talán legzöldebb fesztiválja. A sört, mint írtuk, kizárólag visszaváltható, újrahasznosított repohárban adják, mindenhol fel van szerelve szelektív kuka, van zöld sátor öko- és vízlábnyom méréssel, és még szuper zöld reruhaneműket is felsorakoztattak tegnap a SZINdizájn parton a szervezők. A ruhaköltemények a fesztivál Zöld Divat pályázatára készültek, a divatbemutatón a nyertes dizájnerek mutathatták be alkotásaikat. Volt olyan darab, amely boldogabb óráiban szúnyoghálóként funkcionált, és olyan is, amely előző életében tejes vagy szemetes zacsi volt. Nem semmi látványt nyújtottak az újrahasznosított limlomok a szép modell lányok testén.

Tót Eleonóra leveleket formázott papírhulladékból, hasonló anyagból kreálta Varga Ramóna a sára zöld-rendőr kapaljait, míg Megyeri Zsófi azt mutatta be, hogy a Borsodi, az idei fesztiválokon forgalmazott sörösobozaiból milyen ékszer-remekeket készíthet korunk ügyesebb, zöldben gondolkozó leánya. Ennek praktikáit a show után meg is mutatta: gyűrűt készített a funkciója vesztett aludobozból.

Kérdésemre az egyik modellcsaj, Anna elmondta, hogy a ruhákat viselni mindenképpen érdekes élmény, még kényelmesnek is mondható, csak vigyázni kell rá, hogy ne deformálódjon az alumíniumszoknya lépcsőzés közben, mindenek előtt pedig hozzátette: egyáltalán nem büdösek a szemét-ruhák. Igaz nem utcai viseletre rendeltettek, a szervezők célja ugyanis ezzel a bemutatóval az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az eldobott tárgyakat nem nyeli el a föld, fel lehet és fel is kell őket még egyszer, vagy lehetőség szerint többször is használni.

Hegycsúcson az underground

A magyar Patti Smith, Bocskor Bíborka fémjelezte Magashegyi Underground igen magas színvonalon, pörgősebb, tökös koncertverzióban játszotta el tegnap kora este az MR2-ből és más rádiókból megismert slágereit. Az együttes 2007-ben alakult, a Kaukázus valami ikeregyüttesszerűségeként, rajtuk úgy látszik sikerült teljesen átlépniük, és valami sokkal faszábbat: tartalmasat, zeneibbet, kevéssé didaktikusat csinálniuk helyette. Megmászták az alter szcéna hegyét, és kitűzték a zászlót a legnagyobb nevek mellé.

Elmondásuk szerint az idei nyár legjobb koncertjét adták, a meglepően lelkes közönségnek. Igaz, ez zenész közhely, de tényleg lehetett benne valami: az egy órás koncert egy pillanatra sem ült le, maximális hangulatfokon zajlott. Reméljük tudnak még ennél is népszerűbbek lenni. Tegnap is felcsendült a “nagy-szín-pad, nagy-szín-pad” rigmus, nem véletlenül, hiszen az amúgy nem olyan kicsi Music Channel Aréna sátorban tenyérnyi hely nem volt szabadon. Kb. ezren énekelhettük közösen az amúgy zeneszövegileg is teljesen korrekt refréneket, amelyek tényleg lassan megérdemelnek egy nagyobb színpadot.

A vissza taps őrjöngéssé fajult. Szörnyű, hogy a rugalmatlan szervezés nem engedett visszaszámot a zenekarnak, így végül teljes létszámmal a közönséggel együtt huhogták el a metróhuzat markáns kezdőriffjét, így bár nem teljesen kielégülve, de mindenképpen elégedetten távozhatunk az egyik legjobb SZIN koncertről.

Vágtázó agyfasz

A fesztivál egyik legnagyobb eseménye a VHK nevű legenda SZINre léptetése. A nagy múltú világhírű magyar, zeneileg igen nehezen behatárolhatatlan, együttes 1975-ben alakult és 2001-ben oszlott fel. 2008-óta játszanak újra, igaz nem az originál felállásban, de az énekes-alapító Grandpierre Attila üvölti, ugrálja és celebrálja még midig a zenei preforance-ra emlékeztető fellépéseket.

A jelenséget elég nehéz szavakba önteni. Az ember messziről annyit lát, mint bármelyik punk-rock koncertből, igen vehemens dallamokra agresszíven ütik egymást meglett férfiak. Mégis sokkal több holmi zúzdánál. Az egész megjelenésükben, a név jelentette legendában, van valami kultikus jelleg. Úgymond szakrális eseménynek számít részt venni egy ilyen koncerten, legalábbis egy rajongó szerint.

Cirkuszi RnR

A Mytery Gang előadása sokkal könnyedebb, mutatványszerű. Közismert és saját rockabily nótára riszáltatják jelentős számú rajongótáboruk seggét. A show közben végig mosolyognak miközben méteres dobókockákon ugrálnak, vagy éppen szétverik a nagybőgő lakkozását.

Ma lesz a SZIN utolsó és egyben legfőbb fő napja. A Buli pedig továbbra is öléggé konkrét!

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.