SZINidei Matiné – SZIN 2011 Első nap


A SZIN a tiszai Sound. Homokos a part, kibírhatatlan a hőség, délutántól estig bikiniben feszítő csajok és beachboyok rohangálnak a fürdőtől a kemping végéig. Hajnalban még a zene is a Balaton parti bulit idézi hazánk legdélibb fesztiválján. Nincs az a tömeg, a program iszonyat rosszul van beosztva, egyébként minden úgy van, ahogy más magyar fesztiválon: pálinkabor, teleszart toy-toy, filatáska.

A szervezők sara, hogy a fesztivál első napja délutáni matiné volt csupán, semmi több. Az így is rajongóhiánnyal küzdő új Kispál-bandát, az amúgy szerintem fasza Velőrózsákat, az amatőr zenekarok délután fél négyes sávjába rakni: hiba. Dohogjon akkor a szegedi Exit zenekar, de ne egy ikon, egy olyan, aki százezrek előtt búcsúzott a tavalyi Szigeten, görcsöljön egy behalt effekt miatt, fél hatkor, hogy így még egy számmal kevesebbet is játszva, vissza taps nélkül vonuljon le. (De komolyan, volt 20 ember velem együtt? Más -tök érthetően- ilyenkor még lángost eszik a fröccshöz…)

Ezután az egyre vadabbul megszólaló Intim Torna Illegal kavarta a port a Pepsi színpadnál, ahol a tánctér mindenki bánatára pőre, burkolatlan. Az egyszeri strandpapucsos SZIN-látogató ezt 20 perc pörgés után a fogain és a hallójáratain érzi, izzadsággal kevert avar ragad a vádlikra. Ezeket a két hasonló érdeklődésű közönséget vonzó zenekarral, az Esti Kornéllal és a Korai Örömmel egy idősávban játszani kénytelen zenekar, jogos elégedetlenkedéssel meg is jegyezte, persze ettől még nagyon jót szórakozott az ember rajtuk a naplementében, vacsiidőben.

Egyébként a fesztiválnak otthont adó Partfürdő zseniális létesítmény, lehet fürödni bulizás közben, a sátrak nagy része a Tisza partján van, a város pedig karnyújtásnyira. Így telekajálva magunkat, találhatunk a városban olyan ivót, ahol 90-ért mérték a nagyfröccsöt, csocsó is van, és a fesztivál területétől csak a híd választja el. Ilyen adottságokkal egy magyar feszt sem rendelkezik.

Különben a benti árak sem kifejezetten magasak. Ide még nem ért el a “civilizáció” nincsen órával fizetés, itt még el tudod inni a pénzed, tarhálni is lehet majd, ha ez megtörtént. A pohár viszont újra, így nem kell bokáig mászni a szemétben sem, mivel mindenki őrizgeti saját küblijét, amelyet ha elveszt, bukja a kaúciót is, így mindenki inkább magánál tartja, többnyire a bilincsforma övre csatolható tartóban.

A messzi Szeged és fesztiválja mindent összevetve nagyon jónak ígérkezik, tessék dobni a melót, vagy a facebookot, és elindulni még ma este (Kerekes band, Watch my Dying, Zagar, Russkaja) ide!

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.