kicsi és feszes – Utcazene 2011 (2.nap)

A második nap is kibírhatatlan volt a hőség napközben, az esti vihar csak a bulizók ijesztgetésére volt jó. Az utcazenészek végre kimerészkedtek barlangjaikból, nyomták síppal, dobbal, vuvuzelával. A hálás magyar közönség egyetértően one more timeozott a menőbbnél menőbb külföldi együtteseknek.

 

Délután, a tikkadt fesztiválozók, a szavazatukért versengő utcazenészek koncertjeivel melegítenek, a belvárost behálózó kis színpadok előtt. A hulla másnapos fellépőkön ez nem látszik ugyan, pedig a tét nagy, az Utcazene Fesztivál győztes bandája 1 000 000 forintot ihat el.

Szerintünk a legfaszább jelenség idén is a TükeZoo. Róluk már tavaly is írtunk méltató sorokat. Ez azért van, mert mi elfogultak vagyunk a jó szöveg és zene iránt (kódjuk UZ06, a szavazás menetéről bővebben itt). A Trabisch című “koncertvégi” slágerükön kívül, az idei felfedezettünk a Tűsarok. De azt is jó tudni, hogy a Hiphop nem egy sport. A banda ma 16:30-kor játszik a Man at Work színpadon.

 

Egy náluk fiatalabb banda, a Young Bluesers is kitűnően nyomja. A válogatott Blues ér Rock n’ Roll slágerek közé hasonló stílusú, kicsit pörgősebb saját számokat is csempésznek. Sokan vannak a színpadon és mind remek zenész lesz (kódjuk a UZ20). A Márk fiúról (UZ10) már tegnapi képaláírásukban megmondtuk, hogy geci jó. Eddig ezek a fellépők voltak, akik jobbak voltak mint a Megasztár. Ugyanakkor vannak olyan bandák, akinél felmerült, hogy ha ők itt vannak, kik lehettek azok, akiket meg sem hívtak a rendezők (akiknek egyébként riszpekt).

A kis színpadok éjszaka sem állnak le, jönnek a külföldi faszaságok. Ilyen együttesekkel, mint Tolga vagy La Tresca. Mi tegnap a Wombo Orchestra koncertjén nyomtuk, a skapunkot, a Spar melletti színpadon. Elég nagy, majdnem nagyszínpadnyi közönség gyűlt össze (ők ma 22:30-tól a Gazdaságtudományi kar színpadán lesznek). Jó, nem voltak olyan sokan, mint az elég nagyot alakító LGT emlékzenekar koncertjén, ahol az emberek nem fértek fel a lelátókra, az utcán buliztak.

A válogatott és önjelölt zenészeken kívül a “veszpréminagycirkusz” mutatványosai is szórakoztatják a jónépet reményteljes produkcióikkal. Vannak tűzzsonglőrök, ördögbotterek, és még Marcell, a báhóc is osztogatja elképesztő szaltóit 20 magyar forint ellenében.

Kettőkor van lámpaoltás, a területet megszállják a rendőrök és csendre utasítanak minden renites elemet. Lehet, hogy túlságosan is beleélik magukat a megtisztelő feladatba, például minket komolyan viselkedni sem hagytak, mondván, hogy a Magyar Rendőség állományra nem kell “vigyázni”, elküldettünk, szégyelljük magunkat.

Ma folytatódik a kavalkád, borok a hűtőben, sör a kredencen. Ereszd el a hajam!

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.