Ide a rozsdás bökőt!

Penge névvel új kulturális műsor indul a Duna Tv-n vasárnap 19:45-től Lackfi János és Lovasi András gondozásában.

A Penge jelen esetben nem zsilett és nem is a vámpírvadász legújabb kalandjainak summája, hanem a Duna TV új zenés irodalmi műsora , pengető húrokkal és pengeéles sorokkal. A szülőatyák – Lovasi András és Lackfi János – szórakoztatva akarják egészen a nappalinkig szállítani a költészetet. Nekik ez nem új dolog, hiszen két évvel ezelőtt már dolgoztak együtt Lackfi verseinek megzenésítésén.

Céljaik – Leemelni az irodalmat a piedesztálról, átírni, használni, észrevenni, hogy a mindennapi életünkben is jelen van –nem új törekvések, ám talán most a zenével létrejöhet valami igazán penge cucc.

Az első két adásban hallhatunk Petőfit mára hangolva Ferenczi György és a Rackajam jóvoltából, Palya Bea nagysikerű Psyché c. előadásából részleteket és mait megszólalni a régmúlt stílusában: Csoóri Sándort és Határ Győzőt históriás énekkel vegyítve. Lovasi pedig slágert gyárt a Homok a szélben parafrázisra Vörös István: Majom a fényben c. verséből és a második adásban ugyanígy a Homokóra dallamára slágerosítja Vörös István: Hátfájás, uszoda, zuhany-ját.

Kreatív játékok is segítik az irodalom profanizálását, ennek példája Lackfi költészet az utcán rovata. Először az i-betűs rövidítésekből hallhatunk egy csokrot(,,Hali napi koszikák eladók”), a második adásban pedig a mindennapok időmértékes soraival szembesülhetünk (,,ÁFÁ-s számla igényét kérjük előre jelezze”). Egyetemista diákok is alkotnak az adásidő alatt: például Christian Morgenstern-Parti Nagy Lajos: Hal éji éneke című verse alapján kreálják meg saját versüket.

A műsorból egyelőre két adást forgattak, hogy megéri-e az ezüst lakodalmat, az csak rajtunk múlik.

Első adás: november 8. 19:45

Második adás: december 6. 19:45

Written by: