Kukorelly a Möbiusz pincében

Kukorelly Endre- Ezer és 3 meghívó2009 Szeptember 11.-én, pénteken 19 órától a Möbius pince irodalmi estek keretében Kukorelly Endrével beszélget a kritika által sokat boncolt Ezer és 3 (Kalligram, 2009) című legújabb könyvéről Mészáros Sándor irodalomtörténész. Helyszín: Möbiusz café, Székesfehérvár Kossuth u. 11. A jegy 500 forintos ára a kávézóban lefogyasztható!

Az irónia meghatározó, döntő eleme Kukorelly prózájának. Tulajdonképpen az egyetlen meghatározó affektus, amely a többi érzelmi kifejezésmódnak is alapja tud lenni, egy olyan bázis, melyet a szerző markánsan sajátjaként, anyanyelveként tud használni, kezelni. Impozánsan teremt egy antimítoszt a férfi-nő kapcsolatban. Átírva, ugyanakkor integrálva az ebben a tematikában létrehozott irodalmi klasszikusokat, és a Tündérvölgy felől olvasva az ott megrajzolt életrajzi elemek szintén kapnak egy újabb, sajátos fénytörést. A ciklikusság itt is érdemi szerepet kap, a motívumok illetve a fentebb már említett filozófiai irányzatok egyaránt erre utalnak, ebbe az irányba hatnak. Érdemes ezt a szöveget úgy is vizsgálni, hogy miként illik, ágyazódik az eddigi szövegkonstrukcióba, kvázi életműbe. Így az életrajziság, a poétika időtlensége, a történelmi emlékezet szubjektivizmusa mind-mind egy szegmense Kukorelly szövegvilágának, akár a párkapcsolatok példáján keresztül is. (Mizser Attila 1003-nőodusszeia Műút 2009014)

Részletek a könyvből:
http://kukorelly.irolap.hu/hu/kukorelly-endreezer-es-3
http://www.muut.hu/korabbilapszamok/008/qkko.html

Written by:

Egy évekkel ezelőtti adatvesztés következtében a cikk szerzője elveszett. Ha Te írtad a cikket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@felonline.hu e-mail címen.