Az önazonosság nehéz benne az elején – Bárány Bence

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a slam poetryről?

Most épp, hogy a győri mikrofonállványunk megrongálódott. Meg kéne szerelni vagy venni újat a következő évadra.

Mennyire tartod könnyű/nehéz műfajnak?

Az önazonosság nehéz benne az elején, ha az megvan, nem kérdés, hogy hiteles-e, ami a színpadon történik. Onnantól meg az előadó alakítja, hogy mennyire bevállalós, mennyire nehezíti meg a saját dolgát. Nem mindig igaz, de általában az olyan produkciók, amikbe több energiát öltek, jóval nagyobb sikert aratnak, mint a kevésbé összeszedett előadások.

Mi az a három szempont, amely szerinted a legfontosabb egy slam poetry szövegben?

Logika, technika, szókincs/használat.

Ki/mi az, aki/ami a leginkább inspirál?

Bárki, aki olyat produkál egy versenyen, hogy leszaggatja az arcom. Olyankor mindig úgy megyek haza, hogy a következő két napban az összes jegyzetemet szöveggé gyúrom. Jó lenne be is tartani ezt néha.

A tavalyi slam poetry EB-n te képviselted hazánkat, mik a tapasztalataid a különböző nációk slamstílusával kapcsolatban, mennyire hasonlít a hazaira?

Nehéz, mert legtöbbször a fordítást olvasom, közben nézem hozzá a performanszot, így bár abszolút elvisz az előadás, mégis kicsit kívül rekedek. Idén is voltam kísérőként Eb-n, egy újabb nemzetközi garnitúrát végig tudtam nézni, egy-két nemzetre jellemző dolog van, a többi inkább egyénfüggő.
Ami nagyon megragad, hogy ha olasz vagy spanyol slammer szövegel. Ilyenkor nekem lényegében mindegy, mit mond, kilóra megvesz a nyelv dallamossága.
Több az ordítós, kissé világmegváltós előadás, amit kényelmetlen nézni, ha hiteltelen, viszont földhöz vág egy jó fél órára, ha szíve-lelke benne van az előadónak.
Fejből mondja szinte mindenki, nekem az nagyon szimpatikus.

Mik azok a témák, amelyek nemzetközi szinten a legfelkapottabbak voltak, és itthon kevésbé népszerűek?

Slágertémákat tekintve nagyjából stimmel minden nemzet, üdítő volt hallgatni a kirívó tematikájú szövegeket, illetve nézni az egészen kísérleti előadásokat.

A győri havi slamklub hónapok óta teltházas, mit gondolsz, minek köszönhető ez a hatalmas érdeklődés?

Dolgozunk rajta, hogy minél nagyobb közönséget érjünk el, a havi rendszeresség bevezetése ennek jót tett, bár kissé tartottunk tőle, pont fordítva sült el. Ezen felül workshopokat tartottunk középiskolákban, amit szeptembertől folytatunk, illetve törekszünk arra, hogy valódi közösség alakuljon ki. Utóbbit lehetne ügyesebben, de mire jó a nyár, ha nem ennek megtervezésére?
Nagyon szeretek az SPGY stábbal dolgozni, rengeteg múlik a háttértevékenységeken, ha a szervezői csapat jól működik együtt, azt a rendezvények is megérzik. Szeptemberben folytatjuk!

Szereted a tökfőzeléket?

Korábban tökfőzelék-tagadó voltam, ma már megeszem, de ha választani lehet, semmiképp sem azt választom.

A kérdéseket feltette: Élő Csenge

Written by:

Bárány Bence 1993-ban született, Miskolcon, slammel 2013 óta foglalkozik. A Slam Poetry Győr alapítója, szervezője és műsorvezetője. Többször volt már országos dobogós, az első Vadászszezon első helyezettje, a 2016-os Európa Bajnokság 8. helyezettje és közönségdíjasa.