Egy utolsó nyárvégi lazítás – SZIN 2014

Augusztus legvégső hetében, mikor épp csak felsöprődött az ünnepi tűzijáték kormos maradéka, idén is várja a Tisza Szegedi Partfürdője a fesztiválszezon nagy túlélőit, valamint az újoncokat; mindazokat, akik a nyár méltó lezárását egy hosszas part menti bulizással ejtenék meg.

SZINlogo_2014

Itókáspoharas bóklászás a porban, véletlen ismerősökkel összefutás a fák közt, vicces tarháló dumák a híd alatt, hűsölés medencében napestig – visszajáró vendégként ilyesmikért szerettem meg és ajánlom is a mai napig a Szegedi Ifjúsági Napokat. A rendezvény már nagy múltra tekint vissza, egy jó pár éves átmeneti kihagyástól eltekintve apáink-anyáink idejében is a dajdajozó fiatalságtól fordult fel nyár végén a város. Idén augusztus 26-án, egy főleg a Pendulum fellépésével fémjelzett 0. nappal kezdődik a menet, és egészen a 30-át követő hajnalig eltart.

Mind az öt nap és öt éjszaka során különböző neves együttesekből és DJ-kből válogathatunk, összesen mintegy 170 fellépő kerül terítékre hat színpadon. Főleg a hazai mainstreamből való előadók sorakoznak fel, de ahogy az a SZIN-en már évek óta megszokott, külföldi vendégekkel is el leszünk látva, érkezik például az angliai énekes és rapper, Example vagy a tömeget rendszerint őrületes darálásba mozgató, osztrák gyökerekkel bíró, de orosz folk-rockot és ska-zenét játszó Russkaja. Az előadók hosszas névsora napi bontásban is megtalálható a fesztivál honlapján.

A koncertsorozat mellett a SZIN állandó részét képezik az érdekes civil-standok, chillout-helyszínek, valamint vetítések, nyilvános beszélgetések, sportlehetőségek. A „napfény városának” kora délutáni hőségét így nem is kell a sátorban szakadatlanul punnyadozva átküzdeni; a testet a partfürdő medencéi, a szellemet az egész napos programok hűthetik le.

Vár tehát augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napok, a koncertek hátterében a lámpafényes-víztükrös Tisza-parttal, és ha időközben Győrött vagy Debrecenben jársz, bérletet egy-egy helyi plázában már egy ötezresből is szerezhetsz. Szegeden találkozunk.

Written by:

Szegeden született, 1991-ben. A BME-GTK hallgatója. Írásai itt: soraim.blog.hu