Sok pálinkával és mulatsággal – Bohemian Betyars interjú

Spanyolországon, Anglián, Franciaországon és számos más európai állomáson keresztül vezetett a Bohemian Betyars tavaszi útja, ősztől ráadásul a csapat át is települ egy évre Berlinbe. Most pénteken azonban még az ötödik szülinapjuk alapos megünneplése is előttük áll az A38 hajón. A mozgalmas napokról Szűcs Levente énekes-gitárossal csaptunk némi próbatermi számvetést.

bohemian1

 

   Hogy tetszett az Európa-turné?

Nagyon-nagyon jó volt, igazából bármikor, amikor kimegyünk külföldre játszani, és elmegyünk egy hosszabb turnéra, az mindig jó érzés, mindig új dolgok történnek, és sosem ismétlődik meg egy buli kétszer. Ilyenkor új emberekkel találkozunk, vagy új élményekkel gazdagodunk, és újabb színpadokon lépünk fel, szóval ilyen szempontból mindig újat kapunk.

 Volt idő szétnézni a városokban? Melyik tetszett a legjobban?

  Nekem most itt a favorit Barcelona volt – nem tudom, hogy a srácoknak mi volt a kedvenc városa –, de van, amikor nincs időnk egyébként várost nézni. Itt van például Dunaszerdahely: hatszor játszottunk ott, mindig este, sötétben érkezve – sose láttam még belőle semmit, pedig már hatszor voltam ott. Van egy-két ilyen város még, ahol belvárosi városnézésre még sose volt idő, mert mindig úgy érkeztünk oda. De most Barcelona egy nagyon-nagyon nagy élmény volt.

 Egy szeptemberi nagy költözés áll előttetek. Miért éppen Berlin?

Berlint egy racionális opciónak, döntésnek gondoljuk, hogy ha már külföldre akarunk menni. Abban biztos volt a zenekar, hogy menni szeretnénk, kicsit kalandozni meg külföldön élni, kipróbálni magunkat, meg hogy milyen más országban élni, más környezetben, más emberekkel. Ketten tudnak a zenekarban németül, angolul azért többen beszélünk, de a németet elkezdjük tanulgatni. Most még mindenki ezerrel azon dolgozik, hogy jól sikerüljön a szülinapi koncert, és aztán hogyha vége van, elkezdődik a némettanulás.

 Milyen sűrűn terveztek hazalátogatni?       

Valószínűleg decemberben jövünk vissza legközelebb és aztán meg tavasszal. Szóval az ünnepekre; egy húsvétra meg egy karácsonyra.

 Mi fog hiányozni itthonról?

 Például az, hogy az emberek tudják a szöveget és éneklik. Személy szerint nekem ez.

 Egy úgymond „ötéves terv” megvalósult. Mikor éreztétek az elmúlt öt évben, hogy végre belelendült a zenekar a dologba?

Hát én mostanában már azt érzem, hogy elkaptunk egy olyat, hogy már annyiszor eljátszottuk a dalokat, hogy el tudunk kezdeni tényleg figyelni más dolgokra is, és kicsit profibban állunk a dolgokhoz, úgyhogy én a „most”-ot mondanám. De jelenleg is annyi dolgot tudnék mondani, amivel nem vagyunk elégedettek, vagy nem működik még elég jól, hogy még nem mondanám, hogy tökéletesen elkaptuk a fonalat.

 Igazán elégedett sosem lehet az ember…

De nem is szabad, nem is szabad. Ahhoz képest, hogy hol kezdtük, meg hogy a színpadon nőttünk fel, meg hogy a színpadon tanultunk meg zenélni, meg hogy a sok turnén lettünk igazából ilyen „testvírekké”, így igazából szép öt év volt, és nem tudom, milyen lesz a következő. Lehet, hogy elvesszük egymást.

 Készen is álltok újabb öt évre együtt, vagy lehet, hogy ez csak átmenet, és tart, ameddig tart?

 Ugyan tart, ameddig tart, de ha ez húsz évig tart, és megy előre mindig, és mindig egy-egy kihíváson át, és minden alkalommal megkapod a koncert utáni extázist, amikor ott állsz, azt az érzést – addig csináljuk. Most jelenleg ez a terv.

 Mennyire veszitek poénra a közös zenélést és mennyire komolyan? Mert mégiscsak bőven vannak „tréfásabb” dalaitok…

Szerintem most már komolyabban vesszük, mint az elején. Az elején jöttek főleg inkább ezek a „tréfásabb” dalok, aztán azóta kicsit komolyodtunk, meg kicsit jobban össze akarjuk rakni a dalokat, hogyha erről van szó. De attól még tele van hülyeséggel, hisz ameddig vannak hülyék a zenekarban, addig lesz benne hülyeség.

 Elég kelet-európaias, néhol balkános a stílusotok, milyen volt vevőt, fogékony közönséget találni erre?

Nem nehéz, hálaistennek, talán azért is van, hogy ilyen tök jó öt évet tudhatunk magunk mögött. Olyan zenét csinálunk, meg olyan energiákat mozgatunk meg az emberekben, hogy annyiszor volt már olyan, hogy az európai turnén is odajött egy ember, hogy az elmúlt tizenöt évben ez volt a legjobb élőzenei koncertje. És minden turnén van egy-két olyan tag, akitől kurva jól esik az, hogy tíz meg húsz éve nem látott ilyen jó koncertet, nem volt ennyire jó kedve, vagy nem táncolt ennyit. Ezek mindig motiválnak, hogy csináljuk meg folytassuk tovább.

bohemian2

 Mire számíthat a közönség a szülinapi bulin?

Egy nagyon hosszú, bő két órás műsorunk lesz, és akinek a tizedik vagy a tizenötödik Bohemian Betyars koncertje lesz, annak is új lesz szerintem, meg új élmény, mert nagyon sok meglepetés lesz: vendégzenészek, néptánc és még egy-két titok… Egy bő két órás műsor, sok pálinkával és mulatsággal. Lesznek régi tagok: akik régen velünk voltak, mint Antonia Vai aki fel fog jönni mint vendég-énekesnő egy dalra, és a Guca Partizans rezesbandával is el fogunk nyomni két-három számot együtt. Úgyhogy lesz olyan is, amikor majd húszan állunk így a színpadon. Nagy élmény lesz!

Fotók forrása: a zenekar Facebook oldala

Written by:

Szegeden született, 1991-ben. A BME-GTK hallgatója. Írásai itt: soraim.blog.hu